niedziela, 5 sierpnia 2018

SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I KROPELKAMI CZEKOLADY

Jest to ciasto ucierane, piaskowe na maśle i śmietanie z zatopionymi kropelkami czekoladowymi.  Wierzch ciasta posypany jest dość gęsto  malinami.
Ten placek z owocami jest smaczny, apetycznie prezentuje się  i dlatego szybko znika ze stołu.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tiny "Smacznego" nr 5/2005.

łatwe, szybkie i smaczne, ucierane ciasto na śmietanie z dodatkiem kawałeczków czekolady i malin


Składniki ( na duża blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 200 g cukru drobnego kryształu
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 500 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka śmietany kremówki
  • 500 g malin
  • 100 - 150 g kropelek czekoladowych do wypieków
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Masło ucieramy na kremową masę z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
Dodajemy startą skórkę cytrynową i po 1 jajku, nie przerywając ucierania.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy na przemian ze śmietaną.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy ⅔ ilości kropelek czekoladowych do wypieków, delikatnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch  wyrównujemy, posypujemy pozostałymi kropelkami czekoladowymi i malinami.

Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


łatwe, szybkie i smaczne, ucierane ciasto na śmietanie z dodatkiem kawałeczków czekolady i malin


łatwe, szybkie i smaczne, ucierane ciasto na śmietanie z dodatkiem kawałeczków czekolady i malin


łatwe, szybkie i smaczne, ucierane ciasto na śmietanie z dodatkiem kawałeczków czekolady i malin


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz