Jest to ciasto ucierane, piaskowe na maśle i śmietanie z zatopionymi kropelkami czekoladowymi. Wierzch ciasta posypany jest dość gęsto malinami.
Ten placek z owocami jest smaczny, apetycznie prezentuje się i dlatego szybko znika ze stołu.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tiny "Smacznego" nr 5/2005.
Składniki ( na duża blachę o wym. 28 x 40 cm):
Wykonanie:
Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Masło ucieramy na kremową masę z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
Dodajemy startą skórkę cytrynową i po 1 jajku, nie przerywając ucierania.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy na przemian ze śmietaną.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy ⅔ ilości kropelek czekoladowych do wypieków, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch wyrównujemy, posypujemy pozostałymi kropelkami czekoladowymi i malinami.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ten placek z owocami jest smaczny, apetycznie prezentuje się i dlatego szybko znika ze stołu.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tiny "Smacznego" nr 5/2005.
Składniki ( na duża blachę o wym. 28 x 40 cm):
- 5 jajek
- 250 g masła
- 200 g cukru drobnego kryształu
- 16 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- starta skórka z 1 cytryny
- 500 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka śmietany kremówki
- 500 g malin
- 100 - 150 g kropelek czekoladowych do wypieków
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Masło ucieramy na kremową masę z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
Dodajemy startą skórkę cytrynową i po 1 jajku, nie przerywając ucierania.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy na przemian ze śmietaną.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy ⅔ ilości kropelek czekoladowych do wypieków, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch wyrównujemy, posypujemy pozostałymi kropelkami czekoladowymi i malinami.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz