sobota, 4 sierpnia 2018

ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM MALINOWYM

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym z dodatkiem musu owocowego
lub owoców to jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciast.
Rolada biszkoptowa z kremem malinowym jest delikatna, aromatyczna, smaczna
i szybko znika ze stołu.

smaczne ciasto biszkoptowe z kremem z bitej śmietany z dodatkiem musu malinowego



Składniki ciasta biszkoptowego (na blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta soli


Składniki kremu:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin (250 ml przecieru lub soku malinowego)
  • 2 - 3  łyżki cukru drobnego kryształu
  • 3 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:

  • cukier puder
  • kilka malin do ozdoby
  • listki melisy lub mięty do ozdoby


Wykonanie ciasta:

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej wody.
Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię
za pomocą szpatułki.

Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika.
Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.

Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką
rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia, najlepiej na noc.

Wykonanie kremu:

Maliny (kilka odkładamy do ozdoby) przecieramy przez sitko.
Dodajemy 2 - 3 łyżki cukru kryształu i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Możemy zagotować, ale nie jest to konieczne.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy porcjami cukier puder, mieszając delikatnie łyżką.
Małymi porcjami wlewamy przecier malinowy i dalej mieszamy łyżką.

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia,
po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i mieszamy.
Gdyby się nie rozpuściła lekko podgrzewamy (nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do kremu, stale mieszając.
Umieszczamy w lodówce, by zgęstniał, ale nie na długo, tak aby można było go rozprowadzić
na cieście.
Kremem malinowym równomiernie smarujemy rozwinięte ze ściereczki ciasto i rolujemy je. Jednocześnie delikatnie naciskamy roladę na całej jej powierzchni, aby uzyskać dokładne
rozłożenie się kremu.
Roladę okręcamy ściśle (ale z wyczuciem) folią spożywczą, delikatnie "prasujemy"
dłońmi i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje i ozdabiamy malinami
oraz listkami melisy lub mięty.

smaczne ciasto biszkoptowe z kremem z bitej śmietany z dodatkiem musu malinowego


smaczne ciasto biszkoptowe z kremem z bitej śmietany z dodatkiem musu malinowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz