Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym z dodatkiem musu owocowego
lub owoców to jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciast.
Rolada biszkoptowa z kremem malinowym jest delikatna, aromatyczna, smaczna
i szybko znika ze stołu.
Składniki ciasta biszkoptowego (na blachę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki kremu:
dodatkowo:
Wykonanie ciasta:
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej wody.
Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię
za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika.
Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką
rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia, najlepiej na noc.
Wykonanie kremu:
Maliny (kilka odkładamy do ozdoby) przecieramy przez sitko.
Dodajemy 2 - 3 łyżki cukru kryształu i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Możemy zagotować, ale nie jest to konieczne.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy porcjami cukier puder, mieszając delikatnie łyżką.
Małymi porcjami wlewamy przecier malinowy i dalej mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia,
po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i mieszamy.
Gdyby się nie rozpuściła lekko podgrzewamy (nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do kremu, stale mieszając.
Umieszczamy w lodówce, by zgęstniał, ale nie na długo, tak aby można było go rozprowadzić
na cieście.
Kremem malinowym równomiernie smarujemy rozwinięte ze ściereczki ciasto i rolujemy je. Jednocześnie delikatnie naciskamy roladę na całej jej powierzchni, aby uzyskać dokładne
rozłożenie się kremu.
Roladę okręcamy ściśle (ale z wyczuciem) folią spożywczą, delikatnie "prasujemy"
dłońmi i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje i ozdabiamy malinami
oraz listkami melisy lub mięty.
lub owoców to jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciast.
Rolada biszkoptowa z kremem malinowym jest delikatna, aromatyczna, smaczna
i szybko znika ze stołu.
Składniki ciasta biszkoptowego (na blachę o wym. 28 x 40 cm):
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 4 łyżki gorącej wody
- 75 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki kremu:
- 250 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g malin (250 ml przecieru lub soku malinowego)
- 2 - 3 łyżki cukru drobnego kryształu
- 3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- cukier puder
- kilka malin do ozdoby
- listki melisy lub mięty do ozdoby
Wykonanie ciasta:
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej wody.
Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię
za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika.
Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką
rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia, najlepiej na noc.
Wykonanie kremu:
Maliny (kilka odkładamy do ozdoby) przecieramy przez sitko.
Dodajemy 2 - 3 łyżki cukru kryształu i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Możemy zagotować, ale nie jest to konieczne.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy porcjami cukier puder, mieszając delikatnie łyżką.
Małymi porcjami wlewamy przecier malinowy i dalej mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia,
po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i mieszamy.
Gdyby się nie rozpuściła lekko podgrzewamy (nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do kremu, stale mieszając.
Umieszczamy w lodówce, by zgęstniał, ale nie na długo, tak aby można było go rozprowadzić
na cieście.
Kremem malinowym równomiernie smarujemy rozwinięte ze ściereczki ciasto i rolujemy je. Jednocześnie delikatnie naciskamy roladę na całej jej powierzchni, aby uzyskać dokładne
rozłożenie się kremu.
Roladę okręcamy ściśle (ale z wyczuciem) folią spożywczą, delikatnie "prasujemy"
dłońmi i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje i ozdabiamy malinami
oraz listkami melisy lub mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz