To drożdżowe ciasto z nadzieniem jest dość łatwe w wykonaniu, lekkie i aromatyczne.
Na cieście drożdżowym położona jest masa serowo - budyniowa.
Wierzch posypany jest malinami, które podczas pieczenia nieznacznie wtapiają się w warstwę serową.
Tę drożdżówkę wykonałam na podstawie przepisu zamieszczonego w miesięczniku
Babeczka nr 7/2005. Wprowadziłam modyfikacje dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na dużą blachę o wym.28 x 40 cm):
Składniki masy budyniowo - serowej:
Wykonanie ciasta:
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody i osuszenia.
Jeżeli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich.
Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie ucieramy 2 żółtka i 1 jajko z cukrem i solą do białości.
Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.
Porcjami wlewamy lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej
roztopione masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania.
Ciasto wyrabiamy do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk i naczynia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do chwili,
aż podwoi swoją objętość.
Wykonanie masy budyniowo - serowej:
Gotujemy na mleku budyń wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.
Ser dwukrotnie mielemy i dodajemy po 1 żółtku i porcjami cukier, ucierając mikserem
na gładką masę.
Dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu, a następnie sok i tartą skórkę z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
Układanie warstw ciasta:
Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy (28 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i posypujemy malinami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC ok. 45 minut na jasnozłoty kolor.
Na cieście drożdżowym położona jest masa serowo - budyniowa.
Wierzch posypany jest malinami, które podczas pieczenia nieznacznie wtapiają się w warstwę serową.
Tę drożdżówkę wykonałam na podstawie przepisu zamieszczonego w miesięczniku
Babeczka nr 7/2005. Wprowadziłam modyfikacje dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na dużą blachę o wym.28 x 40 cm):
- 2 żółtka i 1 jajko (duże, L)
- 2/3 szklanki cukru drobnego kryształu
- ¼ łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka
- 50 g masła
- 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mleka.
Składniki masy budyniowo - serowej:
- 2 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 500 g sera białego półtłustego
- 1 budyń waniliowy na ½ l mleka
- 4 jajka
- sok ( 30 -40 ml) i tarta skórka z ½ dużej cytryny
dodatkowo:
- 300 g malin świeżych lub mrożonych
Wykonanie ciasta:
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody i osuszenia.
Jeżeli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich.
Wykonujemy rozczyn mieszając drożdże z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie ucieramy 2 żółtka i 1 jajko z cukrem i solą do białości.
Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka i wyrośnięty rozczyn.
Porcjami wlewamy lekko ciepłe mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej
roztopione masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania.
Ciasto wyrabiamy do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk i naczynia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do chwili,
aż podwoi swoją objętość.
Wykonanie masy budyniowo - serowej:
Gotujemy na mleku budyń wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.
Ser dwukrotnie mielemy i dodajemy po 1 żółtku i porcjami cukier, ucierając mikserem
na gładką masę.
Dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu, a następnie sok i tartą skórkę z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
Układanie warstw ciasta:
Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy (28 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i posypujemy malinami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC ok. 45 minut na jasnozłoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz