Makaron z sosem brokułowym z dodatkiem serów to proste i bardzo szybkie
do zrobienia danie jarskie. Jest lekkie w jedzeniu i smaczne.
Można zastosować rożne rodzaje serów, najlepiej takie jakie lubimy.
Zwykle stosuję ser mozzarella lub ser żółty, ale jeżeli lubicie serki topione
i tolerujecie je, to też można je zastosować.
Bez dodatku sera, sam sos brokułowy też jest smaczny.
Składniki sosu serowo - brokułowego:
ponadto:
Wykonanie:
Brokuł dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy różyczki, wkładamy
je do garnka, zalewamy wrzątkiem i po upływie ok. 3 minut wyjmujemy na półmisek.
W garnku gotujemy ok. 3 litry wody, wsypujemy 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru.
Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy różyczki brokułu i gotujemy ok. 20 minut
(można gotować krócej, jeżeli lubimy twardszy).
Wodę odcedzamy, garnek z brokułem odstawiamy. Do rondelka, najlepiej o grubym dnie dajemy masło, stawiamy na średnim ogniu na płytce, a gdy masło roztopi się wsypujemy mąkę i stale mieszamy.
Po krótkim czasie, gdy mąka utraci surowiznę, wlewamy cienkim strumieniem mleko,
stale mieszając, a następnie małymi porcjami wodę i w dalszym ciągu stale mieszamy.
Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji.
Dodajemy serek i dalej podgrzewamy do jego rozpuszczenia się.
Jeżeli nie zechciałby się szybko rozpuścić wówczas całość miksujemy.
Dodajemy ugotowany brokuł i dokładnie mieszamy.
Trzymamy na ogniu stale mieszając, aż sos stanie się dobrze gorący (nie gotujemy).
Dodajemy ewentualnie sól, pieprz do smaku, jeżeli widzimy taką potrzebę.
Zmniejszamy ogień i stale mieszając dodajemy tarty ser mozzarella lub tartą goudę.
Jeżeli nie tolerujemy serka topionego możemy dać do sosu wyłącznie mozzarellę,
w ilości jaka nam najbardziej odpowiada.
Delikatnie mieszamy i po rozpuszczeniu się sera zestawiamy z ognia.
Natychmiast podajemy z makaronem.
do zrobienia danie jarskie. Jest lekkie w jedzeniu i smaczne.
Można zastosować rożne rodzaje serów, najlepiej takie jakie lubimy.
Zwykle stosuję ser mozzarella lub ser żółty, ale jeżeli lubicie serki topione
i tolerujecie je, to też można je zastosować.
Bez dodatku sera, sam sos brokułowy też jest smaczny.
Składniki sosu serowo - brokułowego:
- ok. 800 g różyczek brokułu
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 100 - 150 g tartego sera mozzarella lub żółtego np. gouda
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
ponadto:
- makaron ugotowany wg. przepisu na opakowaniu
Wykonanie:
Brokuł dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy różyczki, wkładamy
je do garnka, zalewamy wrzątkiem i po upływie ok. 3 minut wyjmujemy na półmisek.
W garnku gotujemy ok. 3 litry wody, wsypujemy 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru.
Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy różyczki brokułu i gotujemy ok. 20 minut
(można gotować krócej, jeżeli lubimy twardszy).
Wodę odcedzamy, garnek z brokułem odstawiamy. Do rondelka, najlepiej o grubym dnie dajemy masło, stawiamy na średnim ogniu na płytce, a gdy masło roztopi się wsypujemy mąkę i stale mieszamy.
Po krótkim czasie, gdy mąka utraci surowiznę, wlewamy cienkim strumieniem mleko,
stale mieszając, a następnie małymi porcjami wodę i w dalszym ciągu stale mieszamy.
Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji.
Dodajemy serek i dalej podgrzewamy do jego rozpuszczenia się.
Jeżeli nie zechciałby się szybko rozpuścić wówczas całość miksujemy.
Dodajemy ugotowany brokuł i dokładnie mieszamy.
Trzymamy na ogniu stale mieszając, aż sos stanie się dobrze gorący (nie gotujemy).
Dodajemy ewentualnie sól, pieprz do smaku, jeżeli widzimy taką potrzebę.
Zmniejszamy ogień i stale mieszając dodajemy tarty ser mozzarella lub tartą goudę.
Jeżeli nie tolerujemy serka topionego możemy dać do sosu wyłącznie mozzarellę,
w ilości jaka nam najbardziej odpowiada.
Delikatnie mieszamy i po rozpuszczeniu się sera zestawiamy z ognia.
Natychmiast podajemy z makaronem.
Hm... danie z serami i mąką nie jest lekkim daniem. Do tego serki topione to sama chemia.
OdpowiedzUsuńNie jestem na nie na Twoje przepisy, bo bardzo przypadły mi do gustu np. Teoje przepisy na pikle. Postaram się zrobić :-) pozdrawiam!
Jak dla mnie i moich bliskich to danie nie jest ciężką potrawą, nie powoduje u nas niestrawności. Jak przy każdych potrawach są przeciwwskazania, ale mój blog zawiera różnorodne przepisy, niekoniecznie dietetyczne. Myślę, że osoby będące na diecie lekkostrawnej tej potrawy nie sporządzą. Jak zaznaczyłam we wstępie można zastosować swoje ulubione sery, niekoniecznie topione.
OdpowiedzUsuńSerki topione to pochodne sera naturalnego przetopione w temp.90-99 °C. Zawierają różne chemiczne dodatki, ale nie one dominują. Jeżeli nie objadamy się nimi codziennie, to uważam, że spożycie ich od czasu do czasu nie zatruje nas. Narosło wiele mitów na ich temat, ale jak we wszystkim ważny jest umiar. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)