Zupa malinowa, jak dla mnie i moich najbliższych, to najsmaczniejsza zup owocowa.
Świetnie się sprawdza z dodatkiem groszku ptysiowego.
Warto ją ugotować, zwłaszcza w sezonie na świeże maliny.
Składniki:
dodatkowo:
Wykonanie:
Maliny przecieramy i słodzimy 3 łyżkami cukru.
Mleko mieszamy z 1 szklanką wodą i gotujemy.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w ½ szklanki wody.
Wlewamy do gotującego się mleka i przez chwilę gotujemy, stale mieszając.
Dodajemy przecier malinowy, sok z cytryny i cukier wanilinowy.
Zestawiamy z ognia i wlewamy śmietanę kremówkę, stale mieszając.
Ewentualnie dodajemy do smaku cukier i odrobinę soli.
Podajemy z groszkiem ptysiowym, sucharkami lub makaronem.
Świetnie się sprawdza z dodatkiem groszku ptysiowego.
Warto ją ugotować, zwłaszcza w sezonie na świeże maliny.
Składniki:
- 500 g malin
- 1½ szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki słodkiej śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- sok z ½ cytryny
- sól, cukier do smaku
dodatkowo:
- 100 - 150 g gotowego groszku ptysiowego
Wykonanie:
Maliny przecieramy i słodzimy 3 łyżkami cukru.
Mleko mieszamy z 1 szklanką wodą i gotujemy.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w ½ szklanki wody.
Wlewamy do gotującego się mleka i przez chwilę gotujemy, stale mieszając.
Dodajemy przecier malinowy, sok z cytryny i cukier wanilinowy.
Zestawiamy z ognia i wlewamy śmietanę kremówkę, stale mieszając.
Ewentualnie dodajemy do smaku cukier i odrobinę soli.
Podajemy z groszkiem ptysiowym, sucharkami lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz