poniedziałek, 6 sierpnia 2018

SUSZONE POMIDORY W OLIWIE Z ZIOŁAMI

Suszone pomidory w oliwie z ziołami to wspaniała przekąska i idealny dodatek do makaronu,
sałatek ryżowych, zup i zapiekanek.
Suszone pomidory sporządzone domowym sposobem są zdecydowanie lepsze od tych,
które nam oferują sklepy. Z tego względu warto zrobić choć kilka słoiczków.
Użyłam pomidorów "bawole serca", które mają prawie sam miąższ, natomiast komory nasienne są mało rozwinięte.
Z tego gatunku pomidory są raczej duże, ale do ich suszenia wybrałam mniejsze sztuki.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" wrzesień 2010. Trochę  zmodyfikowałam.

wspaniała przekąska, świetny dodatek do sałatek, makaronu, zup i zapiekanek


Składniki (na 3 słoiczki o poj. 120 ml):

  • 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (u mnie małe "bawole serca")
  • sól
  • ok. 300 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 duży ząb czosnku
  • 3 małe gałązki oregano do każdego słoiczka
  • kawałeczek papryczki chili
  • 6 - 9 listków świeżej  bazylii
  • 6 - 9 ziaren pieprzu kolorowego


Wykonanie:

Umyte i obrane ze skórki pomidory ( można skórki nie usuwać) dzielimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy na ruszcie z piekarnika. Delikatnie solimy.
Ruszt z pomidorami umieszczamy w piekarniku.
Pod ruszt dajemy blachę przykrytą folią aluminiową.
Ma ona dwojakie zadanie: przyśpiesza proces suszenia i zabezpiecza piekarnik
przed kapiącym sokiem.
Pomidory suszymy w temp. 60 - 70 ºC do momentu, aż staną się gumowate i pozbawione soku, ale nie za suche. Suszymy przez ok.8 godzin.
Oczywiście czas suszenia zależy od soczystości pomidorów.
Następnego dnia dosuszamy jeszcze przez ok. 3 godziny.
Zarówno w pierwszy dzień jak i następny co jakiś czas podwyższamy temp. piekarnika
do 90ºC  i przez krótki czas suszymy przy uchylonych drzwiczkach, aby szybciej odprowadzić nadmiar wilgoci.
Te kawałki pomidorów, które są już ususzone wyjmujemy z piekarnika, aby nie wyschły
na wiór. Pozostałe dosuszamy.
Gotowe wkładamy do wyparzonych słoiczków.
Do każdego słoiczka dajemy drobno pokrojony kawałeczek czosnku, 1 małą gałązkę oregano,
2 - 3 listki bazylii, 2 - 3 ziarna pieprzu kolorowego.
Papryczkę chili kroimy w na wąskie obrączki i dajemy po 2 - 3 do każdego słoiczka.
Wszystkie dodatki powinny być suche.
Oliwę podgrzewamy, ale nie za mocno (na tyle, aby później złapała zakrętka)
i ostrożnie zalewamy zawartość słoiczków.
Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odwracamy do góry dnem.
Można zalać zimną oliwą, ale wówczas należy przechowywać je w lodówce.

wspaniała przekąska, świetny dodatek do sałatek, makaronu, zup i zapiekanek


wspaniała przekąska, świetny dodatek do sałatek, makaronu, zup i zapiekanek


wspaniała przekąska, świetny dodatek do sałatek, makaronu, zup i zapiekanek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz