środa, 4 lipca 2018

OGÓRKI KANAPKOWE W ZALEWIE SŁODKO - KWAŚNEJ

W sezonie ogórkowym proponuję Wam zrobić co najmniej kilka słoików tego smacznego
dodatku do kanapek.
Takie domowe przetwory z ogórków są o wiele lepsze od kupionych w sklepie.
Dodatek kurkumy sprawia, ze plastry ogórków nabierają ładnej, apetycznej barwy.
Przepis pochodzi z bloga Ela gotuje

smaczne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej doskonałe do kanapek


Składniki (na 5 sztuk jednolitrowych słoików):

  • 2 kg ogórków gruntowych 
  • 2 świeże czerwone papryki
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • koperek zielony
  • 1 szklanka soli
  • 9 szklanek wody  

zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • szczypta pieprzu
  • 2 duże cebule
  • 10 - 15 g mielonej kurkumy


Wykonanie:

Ogórki myjemy i ścieramy na tarce w cienkie długie plastry.
1 szklankę soli rozpuszczamy w 9 szklankach wody i zalewamy plastry ogórków.
Odstawiamy na 3 godziny.

Do każdego słoika dajemy 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku
oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki.
Po 3 godzinach ogórki odcedzamy z roztworu soli i układamy w słoikach "na stojąco".
Roztwór soli, w którym moczyły się ogórki wylewamy.
Cebulę kroimy w piórka.
Robimy zalewę: gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt,
iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.

smaczne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej doskonałe do kanapek



smaczne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej doskonałe do kanapek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz