piątek, 20 lipca 2018

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

Szarlotka królewska wykonana jest na biszkoptowym spodzie.
Na biszkopcie położona jest warstwa uprażonych jabłek zagęszczonych  galaretką owocową.
Na warstwie jabłkowej znajduje się warstwa kremu budyniowego.
Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak do masy budyniowej można dodać sok z cytryny
i trochę alkoholu, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza.
Wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.

pyszna szarlotka na biszkoptowym spodzie z kremową masą budyniową



Składniki biszkoptu (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%



Składniki warstwy jabłkowej:

  • 1,5 kg winnych jabłek 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 - 2 galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa, użyłam 1 galaretkę o smaku pina colada i ½ op. galaretki pomarańczowej)

Składniki masy budyniowej:

  • 1 op. budyniu śmietankowego na  ½ l mleka
  • ½ l mleka
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 200 g masła
  • ok. 75 ml soku z cytryny
  • ok. 100 ml spirytusu (niekoniecznie)
  • 100 g czekolady mlecznej


Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.
Ciasto wykładamy do dużej blachy  wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 min.

Wykonanie warstwy jabłkowej:

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody.
Dodajemy cukier i mieszamy.
Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili
ich rozpuszczenia (nie gotujemy!).
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia najlepiej do lodówki.
Gdy zacznie tężeć smarujemy nim przygotowany wcześniej biszkopt.
Ciasto wstawiamy do lodówki.


Wykonanie masy budyniowej:

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy.
Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową,
stale mieszając.
Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką
do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus.
Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Na schłodzonym warstwie jabłkowej  rozprowadzamy równomiernie masę budyniową.
Wierzch ciasta posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.
Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.


pyszna szarlotka na biszkoptowym spodzie z kremową masą budyniową


pyszna szarlotka na biszkoptowym spodzie z kremową masą budyniową



pyszna szarlotka na biszkoptowym spodzie z kremową masą budyniową


3 komentarze: