Jest to pyszna babka ucierana na maśle z dodatkiem siekanych pistacji i zanurzonymi
w niej malinami.
Pistacje świetnie komponują się smakowo z malinami.
Babka jest łatwa i szybka do zrobienia, pulchna, dość wilgotna i aromatyczna.
Kwaśny smak przełamuje polewa z białej czekolady.
Wierzch ciasta posypany jest drobno siekanym pistacjami.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 8/1996. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki ( na formę do babek o śr. 26 cm):
Wykonanie:
Maliny oczyszczamy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Formę do babek smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Pod koniec ucierania dodajemy startą skórkę cytrynową.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno siekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Dajemy porcjami do ucieranej masy.
Wlewamy wąskim strumieniem roztopione, ale ciepłe jeszcze masło.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy trochę ciasta do przygotowanej wcześniej formy, przykrywamy warstwą malin,
kolejną warstwę ciasta, maliny i tak aż do momentu ich wyczerpania.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg) piekarniku w środkowej jego części
przez ok. 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczona.
Jeżeli tak, to wyjmujemy formę z babką z piekarnika.
Po przestudzeniu babkę wyjmujemy z formy. Gdy całkowicie ostygnie ozdabiamy polewą czekoladową i rozdrobnionymi pistacjami.
w niej malinami.
Pistacje świetnie komponują się smakowo z malinami.
Babka jest łatwa i szybka do zrobienia, pulchna, dość wilgotna i aromatyczna.
Kwaśny smak przełamuje polewa z białej czekolady.
Wierzch ciasta posypany jest drobno siekanym pistacjami.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 8/1996. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki ( na formę do babek o śr. 26 cm):
- 6 jajek
- 200 g cukru drobnego kryształu
- starta skórka z ½ - 1 świeżej i sparzonej wrzątkiem cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g drobno siekanych pistacji
- 100 g masła
- ok. 300 g malin
- 200 g białej polewy czekoladowej
Wykonanie:
Maliny oczyszczamy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Formę do babek smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Pod koniec ucierania dodajemy startą skórkę cytrynową.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno siekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Dajemy porcjami do ucieranej masy.
Wlewamy wąskim strumieniem roztopione, ale ciepłe jeszcze masło.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy trochę ciasta do przygotowanej wcześniej formy, przykrywamy warstwą malin,
kolejną warstwę ciasta, maliny i tak aż do momentu ich wyczerpania.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg) piekarniku w środkowej jego części
przez ok. 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczona.
Jeżeli tak, to wyjmujemy formę z babką z piekarnika.
Po przestudzeniu babkę wyjmujemy z formy. Gdy całkowicie ostygnie ozdabiamy polewą czekoladową i rozdrobnionymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz