W sezonie letnim warto przygotować chociaż kilka litrowych słoików fasolki szparagowej
w zalewie, by w zimowy czas przypomnieć sobie jej smak.
Przepis na taką konserwową fasolkę jest prosty i nie powinien sprawić kłopotu nawet tym początkującym.
Robiąc te przetwory korzystam z przepisu w książce Siostry Leonilli "Nie tylko Sałatki".
Składniki:
zalewa:
Wykonanie:
Słoiki (1 litrowe) i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie.
Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki.
Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 - 2 płaskich łyżek soli.
Do gotującej się wody dajemy fasolkę i gotujemy ok. 3 minuty.
Odcedzamy i przelewamy zimną przegotowaną wodą.
Układamy ciasno w słoikach, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
Wykonujemy zalewę, gotując wodę z dodatkiem soli i cukru. Po częściowym ostudzeniu
zalewamy nią fasolkę, zamykamy słoiki i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania.
Wyjmujemy z kąpieli i odstawiamy do ostudzenia (nie odwracamy).
Następnego dnia ponownie gotujemy 30 minut.
Gorące słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem, po 5 minutach odwracamy zakrętką
do góry.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
w zalewie, by w zimowy czas przypomnieć sobie jej smak.
Przepis na taką konserwową fasolkę jest prosty i nie powinien sprawić kłopotu nawet tym początkującym.
Robiąc te przetwory korzystam z przepisu w książce Siostry Leonilli "Nie tylko Sałatki".
Składniki:
- 2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej bez włókien
- 1 - 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 4 -5 l wody
zalewa:
- 3 l wody
- 4½ płaskie łyżki soli
- 1½ płaskie łyżki cukru
Wykonanie:
Słoiki (1 litrowe) i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie.
Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki.
Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 - 2 płaskich łyżek soli.
Do gotującej się wody dajemy fasolkę i gotujemy ok. 3 minuty.
Odcedzamy i przelewamy zimną przegotowaną wodą.
Układamy ciasno w słoikach, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
Wykonujemy zalewę, gotując wodę z dodatkiem soli i cukru. Po częściowym ostudzeniu
zalewamy nią fasolkę, zamykamy słoiki i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania.
Wyjmujemy z kąpieli i odstawiamy do ostudzenia (nie odwracamy).
Następnego dnia ponownie gotujemy 30 minut.
Gorące słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem, po 5 minutach odwracamy zakrętką
do góry.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Moja babcia taka fasolkę przygotowuje - jest pyszna! Zawsze dostaję do niej kila słoików :)
OdpowiedzUsuńJa robię zielona jest również przepyszna
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać taką fasolke :)?
OdpowiedzUsuńNie dłużej niż do następnego sezonu :)
UsuńRobię pierwszy raz bo mam w tym roku tyle fasolki, że nie do przejedzenia.
OdpowiedzUsuńJa wkladam surowa do sloikow i zalewam woda z sola icukrem 1l wody 1 lyzka soli 1 lyzeczka cukru gotuje 2 godz i gotowe
OdpowiedzUsuńaz 2 godziny ?!? czy mozliwy jest krotszy czas?
OdpowiedzUsuńNie 2 godziny, ale 2 x po 30 minut pasteryzujemy.
UsuńILe słoików 0,9l na podana proporcje ?
OdpowiedzUsuńRobiłam w 1 litrowych słoikach i do podanej proporcji potrzebowałam ich 6 sztuk.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńWreszcie coś bez octu, a zostałam dzisiaj niespodziewanie obdarowana kolejną fasolką, której już nie mam jak wcisnąć do zamrażalnika. Za 2-3 miesiące będzie jak znalazł i tylko wystarczy ją odgrzać