Oprócz makaronu typu"ryż" zawiera kilka prostych i łatwych do nabycia składników takich
jak: czerwona papryka, ogórek świeży, żółty ser, szynka gotowana i kukurydza, szczypiorek, czosnek, jogurt i majonez.
Ta pyszna sałatka jest sycąca i sądzę, że można ją podać jako drugie danie obiadowe,
zwłaszcza latem.
Składniki:
- 250 g makaronu w kształcie ryżu
- 200 g białej szynki gotowanej
- 250 g sera żółtego typu gouda
- 1 papryka czerwona (200 g)
- 2 ogórki zielone (ok. 400 g)
- 1 mała puszka kukurydzy w zalewie (140 g)
- ½ pęczka drobnego szczypiorku
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Przelewamy na durszlaku zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.
Szynkę i żółty ser kroimy w drobną kosteczkę.
Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Ogórki obieramy.
Tak przygotowane warzywa również kroimy w drobna kostkę.
Kukurydzę oddzielamy od zalewy na sitku i odstawiamy do osiąknięcia.
Szczypiorek płuczemy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy jogurt wymieszamy z majonezem.
Doprawiamy solą i czarnym pieprzem mielonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz