środa, 11 lipca 2018

LECZO Z CUKINIĄ DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Jeżeli lubimy leczo, warto je zrobić do słoików, aby i zimową porą cieszyć się jego smakiem.
Do słoików dajemy paprykę, cukinię i pomidory, a więc te warzywa, które są droższe
i nie tak smaczne jak w sezonie letnim.
Zimowa porą, gdy mamy apetyt na leczo dodajemy pozostałe składniki takie jak  wędlina,
cebula, przyprawy i mamy szybkie,  pyszne danie jednogarnkowe.

przetwory na zimę z cukinii, papryki i pomidorów


Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej o grubych ściankach
  • 2 kg cukinii zielonej
  • 1,5 kg pomidorów
  • ¼ - ½ szklanki oleju


Wykonanie:

Pomidory  myjemy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, przez chwilę gotujemy
i zestawiamy z ognia.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość dużą kostkę i dusimy krótko
na oleju
w dużym rondlu o grubym dnie (papryka ma być jeszcze twarda).
Dodajemy do papryki przygotowaną cukinię, mieszamy i dalej krótko podduszamy.
Wlewamy przetarte przez sitko pomidory i gotujemy całość 2-3 minuty.
Jeżeli robimy na szybkie zużycie gotujemy trochę dłużej i wystarczy przelać bardzo gorące
do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem na ok. 5 -7 minut.
Jeżeli jednak robimy na zimę należy pasteryzować, gotując słoiki 10 -15 minut.
Otrzymujemy z w/w ilości składników 6 - 7 słoików jednolitrowych.
Słoiki do pasteryzacji należy zalać wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury ich zawartości.

Sugestia: przypraw nie dodaję  może dzięki temu zachowują na długo ładny, niezmieniony kolor.



przetwory na zimę z cukinii, papryki i pomidorów


przetwory na zimę z cukinii, papryki i pomidorów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz