Sezon ogórkowy trwa. Warto robić przeróżne przetwory z ogórków na okres późniejszy
np. na zimę lub też zrobić na teraz do bezpośredniego użycia.
Ten przepis na ogórki kiszone jest nieco inny od tradycyjnego, powszechnie stosowanego.
Do kiszenia zastosowałam papryczkę chili, aby nadać ostry smak ukiszonym ogórkom.
Smak takiej przekąski bardzo nam odpowiada, jest pyszna!
Składniki:
do każdego słoika o poj. 1,5 litra dajemy:
Wykonanie:
Ogórki myjemy, odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Układamy ciasno w słojach, na dnie których dajemy wcześniej kwiatostany kopru.
Do każdego słoja dajemy pokrojony na kawałki czosnek i chrzan.
Gdy chcemy, aby ogórki miały ostry smak dodajemy kawałek papryczki chili.
Jeżeli chcemy mieć łagodne, pomijamy ten ostry dodatek.
Wodę z solą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zamykamy słoiki.
Po wystudzeniu wynosimy w chłodne miejsce.
np. na zimę lub też zrobić na teraz do bezpośredniego użycia.
Ten przepis na ogórki kiszone jest nieco inny od tradycyjnego, powszechnie stosowanego.
Do kiszenia zastosowałam papryczkę chili, aby nadać ostry smak ukiszonym ogórkom.
Smak takiej przekąski bardzo nam odpowiada, jest pyszna!
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 5 litrów wody
- 170 - 200 g soli kamiennej (najlepiej niejodowanej)
do każdego słoika o poj. 1,5 litra dajemy:
- 3 - 4 kwiatostany kopru
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 kawałki korzenia chrzanu
- kawałek papryczki chili
Wykonanie:
Ogórki myjemy, odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Układamy ciasno w słojach, na dnie których dajemy wcześniej kwiatostany kopru.
Do każdego słoja dajemy pokrojony na kawałki czosnek i chrzan.
Gdy chcemy, aby ogórki miały ostry smak dodajemy kawałek papryczki chili.
Jeżeli chcemy mieć łagodne, pomijamy ten ostry dodatek.
Wodę z solą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zamykamy słoiki.
Po wystudzeniu wynosimy w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz