sobota, 14 lipca 2018

OGÓRKI KISZONE Z PAPRYCZKĄ CHILI

Sezon ogórkowy trwa. Warto robić przeróżne przetwory z ogórków na okres późniejszy
np. na zimę lub też zrobić na teraz  do bezpośredniego użycia.
Ten przepis na  ogórki kiszone jest nieco inny od tradycyjnego, powszechnie stosowanego.
Do kiszenia zastosowałam papryczkę chili, aby nadać ostry smak ukiszonym ogórkom.
Smak takiej przekąski bardzo nam odpowiada, jest  pyszna!


smaczne ogórki kiszone na ostro z papryczką chili w słoikach na zimę


Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 5 litrów wody
  • 170 - 200 g soli kamiennej (najlepiej niejodowanej)

do każdego słoika o poj. 1,5 litra dajemy:

  • 3 - 4 kwiatostany kopru
  • 2 - 3 ząbki  czosnku
  • 2 - 3 kawałki korzenia chrzanu
  • kawałek papryczki chili



Wykonanie:

Ogórki myjemy, odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Układamy ciasno w słojach, na dnie których dajemy wcześniej kwiatostany kopru.
Do każdego słoja dajemy pokrojony na kawałki czosnek i chrzan.
Gdy chcemy, aby ogórki miały ostry smak dodajemy kawałek papryczki chili.
Jeżeli chcemy mieć łagodne, pomijamy ten ostry dodatek.
Wodę z solą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zamykamy słoiki.
Po wystudzeniu wynosimy w chłodne miejsce.

smaczne ogórki kiszone na ostro z papryczką chili w słoikach na zimę


smaczne ogórki kiszone na ostro z papryczką chili w słoikach na zimę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz