niedziela, 15 lipca 2018

POWIDŁA MORELOWE

Powidła morelowe to pyszny, wspaniały dodatek do pieczywa, ciast, deserów
oraz mięs pieczonych zwłaszcza drobiu.
Nie wymagają tak długiego procesu odparowywania wody, jak powidła śliwkowe.
Warto je zrobić do słoików, aby zimową porą cieszyć się ich smakiem i aromatem.



pyszne, aromatyczne powidła z moreli na zimę do słoików


Składniki:

  • 2 kg moreli (wypestkowanych)
  • 300 g cukru
  • 5 - 6 łyżek soku z cytryny
  • ½ szklanki wody


Wykonanie:

Morele myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki i dajemy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Wlewamy wodę, sok z cytryny i stawiamy na ogniu.
Pod garnek dobrze jest podłożyć płytkę zabezpieczającą przed przypaleniem.
Trzymamy na ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 40 minut ( aż owoce rozgotują się).

Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Można pozostawić do następnego dnia.
Przecieramy przez sitko (niekoniecznie).
Ja przecieram, wówczas powidła są delikatniejsze w smaku.

Ponownie stawiamy na ogień z płytką zabezpieczającą i doprowadzamy do wrzenia.
Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.
Trzymamy na ogniu ok. 40 minut. mieszając od czasu do czasu.

Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Po ok. 5 min. odwracamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.

pyszne, aromatyczne powidła z moreli na zimę do słoików


pyszne, aromatyczne powidła z moreli na zimę do słoików

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz