Nutella śliwkowa, znana również pod nazwą czekośliwka, to nic innego jak powidła śliwkowe
z dodatkiem kakao lub czekolady.
Generalnie ten przysmak znany jest od wielu lat.
Jest pysznym dodatkiem do pieczywa,wafli, podpłomyków, ciast i deserów.
Jeżeli lubimy można dodać również mielone orzechy włoskie lub laskowe.
Składniki:
Wykonanie:
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Garnek (najlepiej z grubym dnem) ustawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem. Wlewamy ok. ¼ szklanki wody, tak aby przykryła dno.
Wrzucamy śliwki i ogrzewamy bez pokrywki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką.
Trzymamy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki rozpadają się i w znacznym stopniu zagęszczają. Wyłączamy ogrzewanie i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
(nie przykrywamy, aby mogła odparować woda). Dobrze jest pozostawić na noc.
Następnego dnia ponownie stawiamy na płytkę i ogrzewamy na małym ogniu, tym razem częściej mieszamy, aby dość zagęszczone powidła nie przywarły do dna.
Zwykle po ok. 1 godzinie powidła są wystarczająco gęste. Dajemy cukier, dokładnie mieszamy. Kakao wraz z cukrem wanilinowym rozprowadzamy w jak najmniejszej ilości wrzątku,
tak aby uzyskać papkę o konsystencji gęstej śmietany i wlewamy do powideł, stale mieszając drewnianą łopatką. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 - 10 minut, prawie stale mieszając.
Gorącą nutellę śliwkową przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy
do góry dnem. Po 5 minutach odwracamy i po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.
Uwaga: jeżeli do garnka dajemy większą ilość śliwek, to czas ogrzewania podany w przepisie może okazać się niewystarczający dla uzyskania pożądanej gęstości i należy go wydłużyć.
z dodatkiem kakao lub czekolady.
Generalnie ten przysmak znany jest od wielu lat.
Jest pysznym dodatkiem do pieczywa,wafli, podpłomyków, ciast i deserów.
Jeżeli lubimy można dodać również mielone orzechy włoskie lub laskowe.
Składniki:
- 2 kg wypestkowanych śliwek węgierek
- ok. ¼ szklanki wody
- 300 - 400 g cukru
- 32 g cukru wanilinowego
- 100 g ciemnego kakao + trochę wrzątku
Wykonanie:
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Garnek (najlepiej z grubym dnem) ustawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem. Wlewamy ok. ¼ szklanki wody, tak aby przykryła dno.
Wrzucamy śliwki i ogrzewamy bez pokrywki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką.
Trzymamy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki rozpadają się i w znacznym stopniu zagęszczają. Wyłączamy ogrzewanie i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
(nie przykrywamy, aby mogła odparować woda). Dobrze jest pozostawić na noc.
Następnego dnia ponownie stawiamy na płytkę i ogrzewamy na małym ogniu, tym razem częściej mieszamy, aby dość zagęszczone powidła nie przywarły do dna.
Zwykle po ok. 1 godzinie powidła są wystarczająco gęste. Dajemy cukier, dokładnie mieszamy. Kakao wraz z cukrem wanilinowym rozprowadzamy w jak najmniejszej ilości wrzątku,
tak aby uzyskać papkę o konsystencji gęstej śmietany i wlewamy do powideł, stale mieszając drewnianą łopatką. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 - 10 minut, prawie stale mieszając.
Gorącą nutellę śliwkową przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy
do góry dnem. Po 5 minutach odwracamy i po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.
Uwaga: jeżeli do garnka dajemy większą ilość śliwek, to czas ogrzewania podany w przepisie może okazać się niewystarczający dla uzyskania pożądanej gęstości i należy go wydłużyć.
Super sprawa polecam
OdpowiedzUsuńPyszna nutellą śliwkowa.Zrobiłam😋
OdpowiedzUsuńa jak dlugo mozna przechowywac? bo wlasnie zrobilam i zastanawiam sie co dalej. pyszne!
OdpowiedzUsuńDługo, podobnie jak powidła śliwkowe.
Usuń