piątek, 20 lipca 2018

NUTELLA ŚLIWKOWA

Nutella śliwkowa, znana również pod nazwą czekośliwka, to nic innego jak powidła śliwkowe
z dodatkiem kakao lub czekolady.
Generalnie ten przysmak znany jest od wielu lat.
Jest pysznym dodatkiem  do pieczywa,wafli, podpłomyków, ciast i deserów.
Jeżeli lubimy można dodać również mielone orzechy włoskie lub laskowe.


pyszny śliwkowy dodatek do pieczywa, ciast i deserów


Składniki:

  • 2 kg wypestkowanych śliwek węgierek
  • ok. ¼ szklanki wody
  • 300 - 400 g   cukru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 100 g ciemnego kakao + trochę wrzątku

Wykonanie:

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Garnek (najlepiej z grubym dnem) ustawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem. Wlewamy ok. ¼ szklanki wody, tak aby przykryła dno.
Wrzucamy  śliwki i ogrzewamy bez pokrywki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając  drewnianą łopatką.

Trzymamy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki rozpadają się i w znacznym stopniu zagęszczają. Wyłączamy ogrzewanie i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
(nie przykrywamy, aby mogła odparować woda). Dobrze jest pozostawić na noc.

Następnego dnia ponownie stawiamy na płytkę i ogrzewamy na małym ogniu, tym razem częściej mieszamy, aby dość zagęszczone powidła nie przywarły do dna.
Zwykle po ok. 1 godzinie powidła są wystarczająco gęste. Dajemy cukier, dokładnie mieszamy. Kakao wraz z cukrem wanilinowym rozprowadzamy w jak najmniejszej ilości wrzątku,
tak aby uzyskać papkę o konsystencji gęstej śmietany i wlewamy do powideł, stale mieszając drewnianą łopatką. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 - 10 minut, prawie stale mieszając.

Gorącą nutellę śliwkową przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy
do góry dnem. Po 5 minutach odwracamy i po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.

Uwaga: jeżeli do garnka dajemy większą ilość śliwek, to czas ogrzewania podany w przepisie może okazać się niewystarczający dla uzyskania pożądanej gęstości i należy go wydłużyć.

pyszny śliwkowy dodatek do pieczywa, ciast i deserów

pyszny śliwkowy dodatek do pieczywa, ciast i deserów

4 komentarze:

  1. Super sprawa polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna nutellą śliwkowa.Zrobiłam😋

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak dlugo mozna przechowywac? bo wlasnie zrobilam i zastanawiam sie co dalej. pyszne!

    OdpowiedzUsuń