sobota, 28 lipca 2018

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE MIODOWO - MUSZTARDOWYM

Jest to bardzo smaczna i łatwa do wykonania potrawa z kurczaka.
Filety z kurczaka marynowane są w sosie sporządzonym z miodu, musztardy,
oleju i przypraw, a następnie zapiekane w piekarniku.
Filety w sosie podajemy na drugie danie obiadowe z ziemniakami i surówką
lub jako samodzielne danie gorące np. z pieczywem.

Przepis pochodzi z Babeczki nr 12/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.

smaczna potrawa z kurczaka w sosie, zapiekana w piekarniku


Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • ¾ szklanki płynnego miodu
  • ¾ szklanki musztardy
  • ¾ szklanki oleju
  • ½ - ¾ łyżki soli
  • 1 duża główka czosnku
  • 1½ łyżeczki oregano
  • 1½ łyżeczki bazylii
  • ¼ - 1 łyżeczka chilli


Wykonanie:

Dokładnie umyte, okrojone z błon i chrząstek filety z kurczaka oprószamy solą i umieszczamy
w naczyniu z pokrywką.

W drugim naczyniu sporządzamy sos. Mieszamy miód, musztardę, olej i przyprawy.
Jeżeli chcemy uzyskać potrawę mocno ostrą dodajemy 1 łyżeczkę chilli (zwykle dodaję
¼ łyżeczki i uzyskuję lekko ostry smak).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.

Odstawiamy pod szczelną pokrywką do lodówki, najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową przekładamy
do naczynia żaroodpornego lub rondla do pieczenia.
Jeżeli zależy nam na czasie pomijamy marynowanie.
Wówczas filety umieszczamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym (rondlu),
zalewamy sosem i lekko unosimy każdy filet, aby zalewa mogła wypełnić również dno naczynia.

Jednakże dzięki dłuższemu marynowaniu uzyskujemy bardziej kruche i przeniknięte aromatem zalewy mięso.
Pieczemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz. w temperaturze 190ºC).

Jeżeli lubimy lekko przyrumienione pieczemy odkryte, jeszcze przez krótki czas,
do zarumienienia.

smaczna potrawa z kurczaka w sosie, zapiekana w piekarniku


smaczna potrawa z kurczaka w sosie, zapiekana w piekarniku


4 komentarze:

  1. 1pałka czosnmu czy chodzi o cała główkę czosnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o całą główkę.
      Już poprawiam :)

      Usuń
    2. Cała główka? Nie będzie to zbyt ostre?

      Usuń
    3. Tak cała. Może, to nie jest z mojej strony zbyt precyzyjne, bo obecne główki czosnku są bardzo różne. Zwłaszcza ten czosnek z Chin jest wręcz ogromny (nawiasem mówiąc niezdrowy). Ten polski to zwykle małe główki i takiego używam.
      Ale tak, czy tak, to ten chiński nie jest ostry, wręcz słodki i cała główka to nie jest za dużo.

      Usuń