Jest to bardzo smaczna i łatwa do wykonania potrawa z kurczaka.
Filety z kurczaka marynowane są w sosie sporządzonym z miodu, musztardy,
oleju i przypraw, a następnie zapiekane w piekarniku.
Filety w sosie podajemy na drugie danie obiadowe z ziemniakami i surówką
lub jako samodzielne danie gorące np. z pieczywem.
Przepis pochodzi z Babeczki nr 12/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
Wykonanie:
Dokładnie umyte, okrojone z błon i chrząstek filety z kurczaka oprószamy solą i umieszczamy
w naczyniu z pokrywką.
W drugim naczyniu sporządzamy sos. Mieszamy miód, musztardę, olej i przyprawy.
Jeżeli chcemy uzyskać potrawę mocno ostrą dodajemy 1 łyżeczkę chilli (zwykle dodaję
¼ łyżeczki i uzyskuję lekko ostry smak).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.
Odstawiamy pod szczelną pokrywką do lodówki, najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową przekładamy
do naczynia żaroodpornego lub rondla do pieczenia.
Jeżeli zależy nam na czasie pomijamy marynowanie.
Wówczas filety umieszczamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym (rondlu),
zalewamy sosem i lekko unosimy każdy filet, aby zalewa mogła wypełnić również dno naczynia.
Jednakże dzięki dłuższemu marynowaniu uzyskujemy bardziej kruche i przeniknięte aromatem zalewy mięso.
Pieczemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz. w temperaturze 190ºC).
Jeżeli lubimy lekko przyrumienione pieczemy odkryte, jeszcze przez krótki czas,
do zarumienienia.
Filety z kurczaka marynowane są w sosie sporządzonym z miodu, musztardy,
oleju i przypraw, a następnie zapiekane w piekarniku.
Filety w sosie podajemy na drugie danie obiadowe z ziemniakami i surówką
lub jako samodzielne danie gorące np. z pieczywem.
Przepis pochodzi z Babeczki nr 12/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- ¾ szklanki płynnego miodu
- ¾ szklanki musztardy
- ¾ szklanki oleju
- ½ - ¾ łyżki soli
- 1 duża główka czosnku
- 1½ łyżeczki oregano
- 1½ łyżeczki bazylii
- ¼ - 1 łyżeczka chilli
Wykonanie:
Dokładnie umyte, okrojone z błon i chrząstek filety z kurczaka oprószamy solą i umieszczamy
w naczyniu z pokrywką.
W drugim naczyniu sporządzamy sos. Mieszamy miód, musztardę, olej i przyprawy.
Jeżeli chcemy uzyskać potrawę mocno ostrą dodajemy 1 łyżeczkę chilli (zwykle dodaję
¼ łyżeczki i uzyskuję lekko ostry smak).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.
Odstawiamy pod szczelną pokrywką do lodówki, najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową przekładamy
do naczynia żaroodpornego lub rondla do pieczenia.
Jeżeli zależy nam na czasie pomijamy marynowanie.
Wówczas filety umieszczamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym (rondlu),
zalewamy sosem i lekko unosimy każdy filet, aby zalewa mogła wypełnić również dno naczynia.
Jednakże dzięki dłuższemu marynowaniu uzyskujemy bardziej kruche i przeniknięte aromatem zalewy mięso.
Pieczemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz. w temperaturze 190ºC).
Jeżeli lubimy lekko przyrumienione pieczemy odkryte, jeszcze przez krótki czas,
do zarumienienia.
1pałka czosnmu czy chodzi o cała główkę czosnku?
OdpowiedzUsuńTak, chodzi o całą główkę.
UsuńJuż poprawiam :)
Cała główka? Nie będzie to zbyt ostre?
UsuńTak cała. Może, to nie jest z mojej strony zbyt precyzyjne, bo obecne główki czosnku są bardzo różne. Zwłaszcza ten czosnek z Chin jest wręcz ogromny (nawiasem mówiąc niezdrowy). Ten polski to zwykle małe główki i takiego używam.
UsuńAle tak, czy tak, to ten chiński nie jest ostry, wręcz słodki i cała główka to nie jest za dużo.