poniedziałek, 16 lipca 2018

KREM ANANASOWY Z JEŻYNAMI

Ten owocowy deser jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu.
Jest delikatny w smaku, aromatyczny i ładnie prezentuje się na stole.
Jeżyny można zastąpić malinami lub innymi owocami jak: porzeczki, truskawki, poziomki,
jagody.
Krem wykonany jest z serka mascarpone ze zmiksowanymi ananasami i bitą śmietaną.
Bita śmietana dodaje puszystości  i lekkości.
Dodatek prażonych płatków migdałowych świetnie  komponuje się z całością deseru.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.

szybki i bardzo smaczny deser z serka mascarpone, ananasów z jeżynami


Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6-7 plastrów ananasa z puszki lub świeżego
  • ½ szklanki  zalewy lub soku z ananasów
  • 300 - 500 g jeżyn
  • 3 -4 łyżki płatków migdałowych


Wykonanie:

Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez tłuszczu i pozostawiamy do ostudzenia.
Jeżyny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Najlepiej na tyle wcześniej, aby całkowicie osiąkły.
Ananasy miksujemy z sokiem (zalewą) i mieszamy delikatnie z serkiem.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy cukier puder.
Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami serek ananasowy, delikatnie mieszamy.
Na dno pucharków kładziemy 6-8 jeżyn i posypujemy porcją płatków migdałowych.
Dajemy trochę kremu, znowu jeżyny, płatki migdałowe i tak do wyczerpania składników.
Ewentualnie do każdego pucharka można  wrzucić po 3 - 4 maliny i ozdobić listkami melisy.
Deser podajemy zaraz po przygotowaniu.

szybki i bardzo smaczny deser z serka mascarpone, ananasów z jeżynami


szybki i bardzo smaczny deser z serka mascarpone, ananasów z jeżynami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz