Ten owocowy deser jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu.
Jest delikatny w smaku, aromatyczny i ładnie prezentuje się na stole.
Jeżyny można zastąpić malinami lub innymi owocami jak: porzeczki, truskawki, poziomki,
jagody.
Krem wykonany jest z serka mascarpone ze zmiksowanymi ananasami i bitą śmietaną.
Bita śmietana dodaje puszystości i lekkości.
Dodatek prażonych płatków migdałowych świetnie komponuje się z całością deseru.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na 4 porcje):
Wykonanie:
Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez tłuszczu i pozostawiamy do ostudzenia.
Jeżyny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Najlepiej na tyle wcześniej, aby całkowicie osiąkły.
Ananasy miksujemy z sokiem (zalewą) i mieszamy delikatnie z serkiem.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy cukier puder.
Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami serek ananasowy, delikatnie mieszamy.
Na dno pucharków kładziemy 6-8 jeżyn i posypujemy porcją płatków migdałowych.
Dajemy trochę kremu, znowu jeżyny, płatki migdałowe i tak do wyczerpania składników.
Ewentualnie do każdego pucharka można wrzucić po 3 - 4 maliny i ozdobić listkami melisy.
Deser podajemy zaraz po przygotowaniu.
Jest delikatny w smaku, aromatyczny i ładnie prezentuje się na stole.
Jeżyny można zastąpić malinami lub innymi owocami jak: porzeczki, truskawki, poziomki,
jagody.
Krem wykonany jest z serka mascarpone ze zmiksowanymi ananasami i bitą śmietaną.
Bita śmietana dodaje puszystości i lekkości.
Dodatek prażonych płatków migdałowych świetnie komponuje się z całością deseru.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na 4 porcje):
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 6-7 plastrów ananasa z puszki lub świeżego
- ½ szklanki zalewy lub soku z ananasów
- 300 - 500 g jeżyn
- 3 -4 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez tłuszczu i pozostawiamy do ostudzenia.
Jeżyny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Najlepiej na tyle wcześniej, aby całkowicie osiąkły.
Ananasy miksujemy z sokiem (zalewą) i mieszamy delikatnie z serkiem.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy cukier puder.
Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami serek ananasowy, delikatnie mieszamy.
Na dno pucharków kładziemy 6-8 jeżyn i posypujemy porcją płatków migdałowych.
Dajemy trochę kremu, znowu jeżyny, płatki migdałowe i tak do wyczerpania składników.
Ewentualnie do każdego pucharka można wrzucić po 3 - 4 maliny i ozdobić listkami melisy.
Deser podajemy zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz