czwartek, 26 lipca 2018

JOGURTOWIEC Z CZERWONĄ PORZECZKĄ BEZ PIECZENIA

Smaczny, lekki owocowy torcik nie wymagający pieczenia.
Na spodzie czekoladowym z zatopionymi  płatkami kukurydzianymi z orzeszkami i miodem położona jest warstwa masy jogurtowej, a w niej kuleczki czerwonej porzeczki.
Całość wieńczy warstwa galaretki z musu porzeczkowego zagęszczonego galaretką malinową.
To apetyczne ciasto jest moją propozycją na letnie upały.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 6/2004. Trochę zmodyfikowałam.

smaczny lekki torcik owocowy z masą śmietanowo-jogurtową z porzeczkami i galaretą na spodzie z płatków kukurydzianych bez pieczenia


Składniki spodu (na tortownicę o średnicy 27 cm):

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g płatków kukurydzianych z orzeszkami i miodem
  • ½ szklanki mleka


Składniki warstwy śmietanowo - jogurtowej z porzeczkami:

  • 500 ml śmietanki kremowej 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 g porzeczek czerwonych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku

Składniki warstwy galaretkowej:

  • 300 g porzeczek czerwonych
  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie spodu:

Obie tabliczki czekolady połamane na kawałki zalewamy ½ szklanki mleka i roztapiamy
w naczyniu z grubym dnem, na małym ogniu, stale mieszając.
Gdy czekolada rozpuści się, zdejmujemy z ognia i dodajemy płatki kukurydziane.
Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce
ok. 30 minut.


Wykonanie warstwy śmietanowo - jogurtowej z porzeczkami:

Z opłukanych porzeczek usuwamy szypułki, ponownie płuczemy pod bieżącą wodą.
Odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Odkładamy trochę do ozdoby (ok. ½ szklanki).
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku.
Ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić (nie gotujemy!).
Odstawiamy do lekkiego  zgęstnienia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem ( ok. ½ szklanki odkładamy do ozdoby),
po czym dodajemy małymi porcjami schłodzony jogurt, cukier puder i dalej miksujemy
na zmniejszonych obrotach.
Wlewamy małymi porcjami schłodzoną, lekko zgęstniałą galaretkę cytrynową,
jeszcze przez chwilę mieszamy na jednolitą masę.
Jeżeli masa jest rzadka schładzamy w lodówce, ale nie na długo, tak aby można było
ją rozprowadzić.
Porzeczki dodajemy do lekko zgęstniałej masy, wówczas nie opadną na dno.
Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy na schłodzony spód, dokładnie rozprowadzamy i dajemy do lodówki.

Wykonanie warstwy owocowej:

Z umytych i osączonych na sitku porzeczek usuwamy szypułki, ewentualnie przepłukujemy
pod bieżącą wodą. Dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku i po przestudzeniu dodajemy do przecieru porzeczkowego.
Dodajemy cukier do smaku i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Wylewamy na warstwę śmietanowo- jogurtową z porzeczkami i ponownie wstawiamy
do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem dowolnie ozdabiamy bitą śmietaną i kuleczkami porzeczek.

smaczny lekki torcik owocowy z masą śmietanowo-jogurtową z porzeczkami i galaretą na spodzie z płatków kukurydzianych bez pieczenia


smaczny lekki torcik owocowy z masą śmietanowo-jogurtową z porzeczkami i galaretą na spodzie z płatków kukurydzianych bez pieczenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz