Jest to smaczne i proste w wykonaniu danie z makaronem z dodatkiem fasolki szparagowej,
mięsa mielonego i sera mozzarella, zapiekane w piekarniku.
Zapiekankę można podać na obiad jak i na wczesną kolację.
Przepis pochodzi z Przepisów Tiny nr 7/2004. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na formę do zapiekanek o wym. 32 x 23 x 5 cm):
Wykonanie:
Fasolkę oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. odcedzamy.
Robimy sos beszamelowy. W tym celu na patelni rozgrzewamy masło, oprószamy mąką.
Rozprażamy ok. 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Powoli nie przerywając mieszania wlewamy mleko i rosół, zagotowujemy.
Sos beszamelowy przyprawiamy solą i tartą gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy na durszlaku.
Tymianek płuczemy, osuszamy, drobno siekamy.
Suszone pomidory osączamy z oliwy i kroimy w drobniutką kosteczkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mięso mielone zagniatamy z tymiankiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Formę do zapiekanek natłuszczamy oliwą.
Na dno dajemy połowę makaronu, a następnie połowę fasolki.
Polewamy połową sosu beszamelowego. Rozprowadzamy równomiernie mięso mielone.
Dajemy pozostałą fasolkę, następnie makaron.
Całość zalewamy pozostałym sosem beszamelowym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 50 minut.
W razie gdyby wierzch zapiekanki za bardzo przyrumieniał się, przykrywamy folią aluminiową.
Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy startą mozzarellą.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
mięsa mielonego i sera mozzarella, zapiekane w piekarniku.
Zapiekankę można podać na obiad jak i na wczesną kolację.
Przepis pochodzi z Przepisów Tiny nr 7/2004. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na formę do zapiekanek o wym. 32 x 23 x 5 cm):
- 500 g fasolki szparagowej
- 80 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 250 ml rosołu warzywnego
- sól, pieprz , tarta gałka muszkatołowa do smaku
- ok. 400 g makaronu rurki
- ok. 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 -3 gałazki świeżego tymianku lub 1- 2 łyżeczki suszonego, tartego
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1 duży ząb czosnku
- 1 - 2 łyżki oliwy
- 150 g sera tartego np. mozzarella
Wykonanie:
Fasolkę oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. odcedzamy.
Robimy sos beszamelowy. W tym celu na patelni rozgrzewamy masło, oprószamy mąką.
Rozprażamy ok. 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Powoli nie przerywając mieszania wlewamy mleko i rosół, zagotowujemy.
Sos beszamelowy przyprawiamy solą i tartą gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy na durszlaku.
Tymianek płuczemy, osuszamy, drobno siekamy.
Suszone pomidory osączamy z oliwy i kroimy w drobniutką kosteczkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mięso mielone zagniatamy z tymiankiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Formę do zapiekanek natłuszczamy oliwą.
Na dno dajemy połowę makaronu, a następnie połowę fasolki.
Polewamy połową sosu beszamelowego. Rozprowadzamy równomiernie mięso mielone.
Dajemy pozostałą fasolkę, następnie makaron.
Całość zalewamy pozostałym sosem beszamelowym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 50 minut.
W razie gdyby wierzch zapiekanki za bardzo przyrumieniał się, przykrywamy folią aluminiową.
Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy startą mozzarellą.
Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz