Fale Dunaju to popularne, smaczne ciasto dwukolorowe z owocami i kremem budyniowym.
Wierzch ciasta wieńczy polewa czekoladowa.
Można je robić z przeróżnymi owocami jak jabłka, wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki
i innymi wg upodobań.
Przepis na to apetyczne ciasto jest prosty, a wykonanie dość szybkie.
Składniki ciasta (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki kremu budyniowego:
Składniki polewy czekoladowej:
Wykonanie ciasta:
Morele lub brzoskwinie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Jeżeli owoce są duże kroimy na ósemki.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pod koniec dodajemy porcjami cukier, a następnie wlewamy cienkim strumieniem żółtka
utarte z sokiem cytrynowym. Stale miksujemy na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale mieszając,
tylko do połączenia się składników.
Ok. ⅔ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy. Ewentualnie dodajemy 1 łyżkę śmietany, gdyby ciasto było zbyt gęste i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Delikatnie wykładamy łyżką na jasne ciasto małe kupki ciemnego ciasta w niewielkich odległościach jedna od drugiej.
Na wierzchu każdej kupki układamy wcześniej przygotowane owoce skórką do powierzchni ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut,
po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie kremu budyniowego:
Odlewamy ok. ¾ szklanki mleka, wsypujemy budyń, mąkę pszenną, dodajemy żółtka
i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając.
Gotujemy budyń krótko, do utraty surowizny, po czym odstawiamy pod przykryciem
do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami budyń, stale ucierając na zmniejszonych obrotach robota do uzyskania kremowej konsystencji.
Masę równomiernie rozprowadzamy na cieście, lekko ugniatamy w dołkach z owocami, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia się masła.
Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy, aż rozpuszczą się.
Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej
za pomocą rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.
Wierzch ciasta wieńczy polewa czekoladowa.
Można je robić z przeróżnymi owocami jak jabłka, wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki
i innymi wg upodobań.
Przepis na to apetyczne ciasto jest prosty, a wykonanie dość szybkie.
Składniki ciasta (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
- 4 duże jajka (L)
- 1½ szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 - 2 łyżki kakao
- ok. 600 g moreli lub ok. 800 g brzoskwiń
Składniki kremu budyniowego:
- ¾ litra mleka
- 1½ szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (na ¾ l mleka)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 g masła
Składniki polewy czekoladowej:
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 -2 łyżki kakao
- 15 g masła
- 6 łyżek mleka
Wykonanie ciasta:
Morele lub brzoskwinie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Jeżeli owoce są duże kroimy na ósemki.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pod koniec dodajemy porcjami cukier, a następnie wlewamy cienkim strumieniem żółtka
utarte z sokiem cytrynowym. Stale miksujemy na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale mieszając,
tylko do połączenia się składników.
Ok. ⅔ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy. Ewentualnie dodajemy 1 łyżkę śmietany, gdyby ciasto było zbyt gęste i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Delikatnie wykładamy łyżką na jasne ciasto małe kupki ciemnego ciasta w niewielkich odległościach jedna od drugiej.
Na wierzchu każdej kupki układamy wcześniej przygotowane owoce skórką do powierzchni ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut,
po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie kremu budyniowego:
Odlewamy ok. ¾ szklanki mleka, wsypujemy budyń, mąkę pszenną, dodajemy żółtka
i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając.
Gotujemy budyń krótko, do utraty surowizny, po czym odstawiamy pod przykryciem
do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami budyń, stale ucierając na zmniejszonych obrotach robota do uzyskania kremowej konsystencji.
Masę równomiernie rozprowadzamy na cieście, lekko ugniatamy w dołkach z owocami, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia się masła.
Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy, aż rozpuszczą się.
Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej
za pomocą rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz