czwartek, 19 lipca 2018

POMIDORKI KOKTAJLOWE MARYNOWANE NA OSTRO

Marynowane pomidorki koktajlowe to smaczna, ostra przekąska do wędlin, mięs, kanapek.
Dla smakoszy ostrych dodatków jest jak w sam raz.
Dla osób preferujących raczej delikatne przekąski polecam zrobić delikatniejszą zalewę, rozcieńczając ją wodą według własnych upodobań,  bez ostrej papryczki lub niewielką
jej ilością. Można zastąpić ostrą papryczkę słodką papryką w proszku.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" wrzesień 2010.
Trochę zmodyfikowałam.

ostra przekąska, wspaniała do kanapek, wędliny i mięsa


Składniki (na 1 słoik ¾ l):

  • 500 g małych czerwonych i żółtych pomidorków
  • 1 mały strączek papryczki chili
  • 1 duży ząb czosnku
  • 1 szklanka białego octu winnego 6%
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich


Wykonanie:

Pomidorki i papryczkę myjemy, czosnek obieramy.
Papryczkę można pokroić na mniejsze kawałki, wówczas  pomidorki szybciej
stają się ostre i bardziej ostre.
Ocet zagotowujemy z pokrojonym na małe kawałeczki czosnkiem, gorczycą,
liśćmi laurowymi, papryczką, cukrem i solą.
Jeżeli marynata jest dla nas zbyt kwaśna, rozcieńczamy ją wodą i dopiero gotujemy.
Słoiki wyparzamy, układamy w nich pomidorki i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Marynatę przelewamy przez sitko, a pozostałe na nim przyprawy dodajemy po równo
do każdego słoika.
Marynatę ponownie zagotowujemy, rozlewamy natychmiast do słoików i zamykamy.
Odwracamy słoiki dnem do góry na 5-10 minut. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
Można zapasteryzować, ale znacznie tracą na jakości, bo robią się miękkie.
Ocet jest dobrym konserwantem, więc nie ma takiej konieczności.
Słoiki zamykają się pod wpływem gorącej zalewy.


ostra przekąska, wspaniała do kanapek, wędliny i mięsa

ostra przekąska, wspaniała do kanapek, wędliny i mięsa

13 komentarzy:

  1. Hej,
    po jakim czasie można ich spróbować ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po dwóch dniach można je z powodzeniem spożywać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo to super, że tak szybko :) jestem bardzo ciekawa jak mi wyszyły :)

      Usuń
  3. Tylko po co w takim razie dawać do słoików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przetwory do słoików robimy po to, aby można było i zimową porą zjeść, a nie tylko po dwóch dniach :)

      Usuń
  4. Czy można użyć papryczki chilli z paczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, bo chodzi tylko o uzyskanie ostrego smaku.

      Usuń
  5. Robię pomidorki z tego przepisu już trzeci rok (jestem fanką "Mojego gotowania) Zawsze super wychodzą. Ładne i smaczne. Polecam. Pozdrowienia dla autorki tego bloga. Wiele przepisów wykorzystałam 😍

    OdpowiedzUsuń
  6. ciesze sie.ze znalazlam taki ptzepis bo pomidorki obrodzily i wlasnie przystapilam do roboty

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie dzis zrobilam ,za dwa dni spróbuje ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dopiero zapoznałam się z przepism jutro spròbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis zaraz wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Słoiczki wyglądają wybornie.napewno wypróbuję ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń