Tę sałatkę robię do słoików na zimę systematycznie, każdego roku w sezonie ogórkowym.
Znana jest mi od wielu lat i jeszcze nam się nie znudziła, bo jest bardzo smaczna.
Zimową porą stosuję ją do drugiego dania obiadowego.
Jest wyśmienita również jako dodatek do kanapek, zwłaszcza z wędliną.
Składniki:
zalewa:
Wykonanie:
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka.
Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Dodajemy 2 łyżki soli, ponownie dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 3 godziny.
Tak przygotowane ogórki, po odlaniu soku, wkładamy do słoiczków (lekko ugniatając)
do ¾ jego objętości.
Łyżką zruszamy ogórki, aby zalewa, którą będziemy później dodawać, mogła dokładnie
po nich rozlać się.
Wykonujemy zalewę z w/w składników.
Zalewamy sałatkę najlepiej chochelką z dzióbkiem.
Zawartość słoiczka lekko ugniatamy.
Zalewę za każdym razem, przed wlaniem do słoiczka mieszamy.
Zalewa powinna całkowicie pokrywać sałatkę.
Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Znana jest mi od wielu lat i jeszcze nam się nie znudziła, bo jest bardzo smaczna.
Zimową porą stosuję ją do drugiego dania obiadowego.
Jest wyśmienita również jako dodatek do kanapek, zwłaszcza z wędliną.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 3 - 4 średnie cebule
- 8 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 płaskie łyżki soli
zalewa:
- ¾ szklanki oliwy
- ¾ szklanki soku z cytryn lub octu 10%
- ¾ szklanki cukru
- ¾ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
Wykonanie:
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka.
Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Dodajemy 2 łyżki soli, ponownie dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 3 godziny.
Tak przygotowane ogórki, po odlaniu soku, wkładamy do słoiczków (lekko ugniatając)
do ¾ jego objętości.
Łyżką zruszamy ogórki, aby zalewa, którą będziemy później dodawać, mogła dokładnie
po nich rozlać się.
Wykonujemy zalewę z w/w składników.
Zalewamy sałatkę najlepiej chochelką z dzióbkiem.
Zawartość słoiczka lekko ugniatamy.
Zalewę za każdym razem, przed wlaniem do słoiczka mieszamy.
Zalewa powinna całkowicie pokrywać sałatkę.
Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Ciekawy przepis, muszę wypróbować:) Czy zalewę gotujemy, czy robimy "na zimno"? Pozdrawiam, Kasis
OdpowiedzUsuńZalewę robimy na zimno.
OdpowiedzUsuńDzisiaj to zrobię. Coś czuję, że będzie dobra .... :))))
OdpowiedzUsuńA ta zalewa to bez wody?
OdpowiedzUsuńTak, zalewa nie wymaga wody.
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJa robię w wersji.,drapane,....tzn.nie obieramy a widelcem drapie ogórki wzdłuż
Reszta MW taka sama..)) Po pokrojone fajnie wyglądają takie... Zmarszczone
PZPR. Jędrek W 8