sobota, 14 lipca 2018

SORBET PORZECZKOWO - BRZOSKWINIOWY

Smaczny, orzeźwiający deser na letnie upały.
Sorbet jest wykonany w dwóch smakach porzeczka czerwona i brzoskwinia.
Do pucharków wrzuconych jest po kilka słodkich bez, kawałeczki brzoskwini
i gronka czerwonej porzeczki.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje gotowanie" nr 7/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.



prosty i smaczny deser mrożony


Składniki (na 8 porcji):

  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 2 brzoskwinie świeże lub z puszki (użyłam 3 duże połówki z puszki)
  • 250 g cukru
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki ( niekoniecznie)
  • 2 białka

dodatkowo do dekoracji:

  • 8 gronek porzeczek czerwonych
  • 1 brzoskwinia
  • 16 małych bezików


Wykonanie:

Cukier zalewamy 1 litrem wody, gotujemy 5 minut  i odstawiamy do przestudzenia.
Porzeczki myjemy osączamy, zostawiamy 8 gronek do dekoracji, obrywamy szypułki
i miksujemy.
Brzoskwinie kroimy na kawałki i także miksujemy.
Połowę przestudzonego syropu dodajemy do brzoskwiń, a połowę do porzeczek
i ponownie miksujemy. Do porzeczek możemy dodać  likier.
Oba musy owocowe wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika co jakiś czas mieszając.
Jajka dokładnie myjemy, a następnie zanurzamy we wrzątku na ok. 10 sekund.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy po równej części do zagęszczających się musów.
Ponownie umieszczamy w zamrażarce do chwili całkowitego zamrożenia.
Nakładamy porcje obu sorbetów do pucharków, dekorujemy kawałkami brzoskwini, gronkami porzeczek i małymi bezami.


prosty i smaczny deser mrożony


prosty i smaczny deser mrożony



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz