wtorek, 17 lipca 2018

CIASTO 3 BIT (bez pieczenia)

Ciasto 3Bit to smaczne ciasto na herbatnikach, szybkie i proste w wykonaniu, bez pieczenia.
W mojej wersji  warstwa budyniowa wzbogacona jest żółtkami i pianą białkową,
co sprawia, że  ciasto zyskuje na smaku i ma bardziej kremową, lekką konsystencję.
Warstwę śmietanową natomiast wzbogaca advocat.
Wierzch ciasta posypany jest wiórkami czekolady deserowej.


pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą krówkową  i budyniową


Składniki (na formę o wym. 24 x 32 cm):

  • 75 szt. herbatników niezbyt słodkich
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowej  masy krówkowej
  • 150 g masła
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1-2 płaskie łyżki cukru
  • 500 ml śmietanki  kremówki 36% 
  • ½ szklanki advokatu lub 1-2 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady deserowej


Wykonanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy
na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz.
Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
Po upływie w/w czasu pozostawiamy do przestudzenia w wodzie, w której się gotowała
lub wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do przestudzenia.
Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową !.

Prostokątną formę o wym. 24 x 32 cm wyścielamy papierem do pieczenia i układamy ściśle herbatniki jeden przy drugim .

Na herbatniki dajemy masę krówkową (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.
Formę z ciastem umieszczamy w lodówce.

Do naczynia wlewamy ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy łyżką, dodajemy 2 żółtka i ponownie mieszamy na jednolitą zawiesinę lub krótko miksujemy.

Pozostałe mleko ( 2 ½ szklanki) gotujemy, dodając pod koniec 1-2 płaskie łyżki cukru.

W tym czasie ubijamy białka na sztywno (zwracając uwagę, aby mleko nam nie wykipiało). Zmniejszamy ogień.
Zawiesinę budyniowo-żółtkową ponownie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Stale mieszając gotujemy do zaniku surowizny.
Dodajemy pokrojone w kostkę masło i intensywnie mieszamy do jego rozpuszczenia.

Dodajemy pianę z białek i dalej intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Prawie natychmiast wykładamy masę budyniową na herbatniki,
równomiernie rozprowadzamy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników.
Ciasto schładzamy w lodówce.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ewentualnie wlewamy cienkim strumieniem advocat mieszając delikatnie łyżką.
Jeżeli lubimy mniej słodko możemy nie dodawać ani cukru pudru, ani advocatu.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).

Jeszcze lekko ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach.
Śmietankę równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach i ponownie schładzamy
w lodówce.

Przed podaniem posypujemy zwiórkowaną (np. za pomocą obieraczki do warzyw) czekoladą.

pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą krówkową  i budyniową

pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą krówkową  i budyniową


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz