piątek, 13 lipca 2018

DŻEM MORELOWY Z LIMONKĄ

Pyszny, pełen aromatu dżem domowej roboty.
Jest znacznie lepszy od tego kupionego w sklepie.
Przepis pochodzi z Wielkiej Kolekcji Kulinarnej 2006 "Akademia dobrej kuchni" .
Trochę zmodyfikowałam.

pyszny, pełen aromatu dżem domowej roboty


Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 2 limonki ( można zastąpić cytryną )
  • 300 - 400 g cukru
  • 40 g żelfixu 3:1



Wykonanie:

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Limonki szorujemy szczoteczką, sparzamy wrzątkiem, kroimy na plasterki i dajemy do moreli. Cukier mieszamy z żelfixem i zasypujemy pokrojone morele.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 - 10 minut.
Gotujemy na małym ogniu przez 3 - 4 minuty stale mieszając, aby dżem nie przywarł do dna. Zestawiamy z ognia, jeszcze chwilkę mieszamy do zaniku piany.
Usuwamy resztki wyciśniętych z soku plasterków limonek.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy, pozostawiamy do góry dnem na 5 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

pyszny, pełen aromatu dżem domowej roboty



pyszny, pełen aromatu dżem domowej roboty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz