Owoce aronii są doskonałym surowcem do sporządzenia zdrowej, smacznej i łatwej
w przygotowaniu domowym sposobem nalewki.
Nalewkę można zrobić dwojako, dodając do wcześniej uzyskanego soku alkohol,
lub zalać świeże owoce wódką z dodatkiem spirytusu i ostawić do kilkutygodniowej maceracji.
Ten drugi sposób na bazie surowych owoców jest bardziej wartościowy.
Nalewka tak sporządzona jest smaczniejsza i ma więcej dobroczynnych właściwości,
które przy obróbce termicznej częściowo tracimy.
Nalewka aroniowa jest pomocna przy zwalczaniu wielu dolegliwości m.in.nadciśnienia
i wysokiego poziomu cholesterolu. Polecam :)
Składniki:
Wykonanie:
Owoce aronii odszypułkowujemy, płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Lekko rozmiażdżamy, wsypujemy najlepiej do gąsiorka do nalewek i zasypujemy cukrem.
Dodajemy obrany i pokrojony na drobne kawałeczki świeży korzeń imbiru, naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalewamy wódką.
Jeżeli lubimy mocniejsze nalewki, można wódkę zastąpić częściowo spirytusem.
Zamykamy korkiem z u-ruką zawierającą wodę i odstawiamy w nasłonecznione miejsce
na 3 - 4 tygodnie.
Od czasu do czasu mieszamy zawartość gąsiorka, wykonując nim koliste ruchy, co umożliwia szybsze rozpuszczenie się cukru.
Jeżeli nie mamy gąsiorka można zrobić nalewkę w słoju i szczelnie zamknąć zakrętką.
Zawartość naczynia w której robimy nalewkę nie powinna przekraczać ¾ jego objętości.
Po upływie 3 - 4 tygodni nalewkę przelewamy przez sitko z kilkuwarstwową gazą
i zlewamy do butelek.
Pozostałe owoce wygniatamy, a uzyskaną w ten sposób nalewkę przelewamy przez sitko
z kilkuwarstwową gazą i zlewamy do oddzielnej butelki, gdyż jest dużo mniej klarowna.
Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
w przygotowaniu domowym sposobem nalewki.
Nalewkę można zrobić dwojako, dodając do wcześniej uzyskanego soku alkohol,
lub zalać świeże owoce wódką z dodatkiem spirytusu i ostawić do kilkutygodniowej maceracji.
Ten drugi sposób na bazie surowych owoców jest bardziej wartościowy.
Nalewka tak sporządzona jest smaczniejsza i ma więcej dobroczynnych właściwości,
które przy obróbce termicznej częściowo tracimy.
Nalewka aroniowa jest pomocna przy zwalczaniu wielu dolegliwości m.in.nadciśnienia
i wysokiego poziomu cholesterolu. Polecam :)
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 0,75 l wódki (np. żytnia 40%) - można zastąpić częściowo spirytusem (np. 1 : 1)
- 500 g cukru
- kawałek świeżego korzenia imbiru (2- 3 cm)
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Owoce aronii odszypułkowujemy, płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Lekko rozmiażdżamy, wsypujemy najlepiej do gąsiorka do nalewek i zasypujemy cukrem.
Dodajemy obrany i pokrojony na drobne kawałeczki świeży korzeń imbiru, naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalewamy wódką.
Jeżeli lubimy mocniejsze nalewki, można wódkę zastąpić częściowo spirytusem.
Zamykamy korkiem z u-ruką zawierającą wodę i odstawiamy w nasłonecznione miejsce
na 3 - 4 tygodnie.
Od czasu do czasu mieszamy zawartość gąsiorka, wykonując nim koliste ruchy, co umożliwia szybsze rozpuszczenie się cukru.
Jeżeli nie mamy gąsiorka można zrobić nalewkę w słoju i szczelnie zamknąć zakrętką.
Zawartość naczynia w której robimy nalewkę nie powinna przekraczać ¾ jego objętości.
Po upływie 3 - 4 tygodni nalewkę przelewamy przez sitko z kilkuwarstwową gazą
i zlewamy do butelek.
Pozostałe owoce wygniatamy, a uzyskaną w ten sposób nalewkę przelewamy przez sitko
z kilkuwarstwową gazą i zlewamy do oddzielnej butelki, gdyż jest dużo mniej klarowna.
Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz