poniedziałek, 2 lipca 2018

KOTLETY MIELONE DROBIOWE OSZCZĘDNOŚCIOWE

Gdy zostanie nam mięso drobiowe z rosołu warto je wykorzystać, zmielić, dodać przyprawy,
jajko, bułkę tartą i usmażyć kotlety.
Takie kotlety są  nie tylko tanie, ale i smaczne.
Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 9/2010.

łatwe, szybkie i tanie kotlety z mięsa drobiowego na obiad


Składniki:

  • ok. 250 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu lub innej zupy
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 - 4 łyżki ulubionych ziół (szczypiorek, tymianek, lubczyk, natka pietruszki)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Ugotowane mięso z zupy  mielemy w maszynce do mięsa.
Cebulę siekamy, podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym maśle i odstawiamy
do ostudzenia.
Ulubione zioła drobno siekamy i wraz z przygotowaną cebulą dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, przyprawiamy  solą i pieprzem wg uznania.  Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami  i ulubioną surówką.


łatwe, szybkie i tanie kotlety z mięsa drobiowego na obiad


łatwe, szybkie i tanie kotlety z mięsa drobiowego na obiad

1 komentarz: