Gdy zostanie nam mięso drobiowe z rosołu warto je wykorzystać, zmielić, dodać przyprawy,
jajko, bułkę tartą i usmażyć kotlety.
Takie kotlety są nie tylko tanie, ale i smaczne.
Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 9/2010.
Składniki:
Wykonanie:
Ugotowane mięso z zupy mielemy w maszynce do mięsa.
Cebulę siekamy, podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym maśle i odstawiamy
do ostudzenia.
Ulubione zioła drobno siekamy i wraz z przygotowaną cebulą dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, przyprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
jajko, bułkę tartą i usmażyć kotlety.
Takie kotlety są nie tylko tanie, ale i smaczne.
Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 9/2010.
- ok. 250 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu lub innej zupy
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 2 - 4 łyżki ulubionych ziół (szczypiorek, tymianek, lubczyk, natka pietruszki)
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane mięso z zupy mielemy w maszynce do mięsa.
Cebulę siekamy, podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym maśle i odstawiamy
do ostudzenia.
Ulubione zioła drobno siekamy i wraz z przygotowaną cebulą dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, przyprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń