poniedziałek, 30 lipca 2018

SOK Z ARONII

Owoce aronii to jedne z najzdrowszych owoców na świecie.
Zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów.
Ich cierpki smak spowodowany jest obecnością dobroczynnych dla zdrowia tanin.
Nie warto więc zrażać się tą charakterystyczną właściwością.
Jeżeli jednak nie tolerujemy cierpkości możemy przygotować sok z liśćmi wiśni.
Dodatek świeżych liści wiśni niweluje w pewnym stopniu cierpkość aronii i nadaje,
specyficznego wiśniowego smaku i aromatu.


pełen witamin, o właściwościach leczniczych domowej roboty sok z aronii z liśćmi wiśni


Składniki:

  • 4 litry odszypułkowanych owoców aronii
  • 2 - 3 litry wody
  • 1 - 2 kg cukru
  • 1 szklanka soku z cytryn ( z 5-6 sztuk)
  • 3 - 4 dobrych garści liści z wiśni 

Wykonanie:
Owoce aronii płuczemy, usuwamy szypułki, jeszcze raz płuczemy na durszlaku i dajemy
do garnka. Rozgniatamy owoce, wrzucamy świeże, zdrowe i dokładnie umyte liście wiśni,
zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.
Odstawiamy do ostudzenia (można zostawić na noc).
Sok przecedzamy przez sitko, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy ok. 1 minuty.
Gorący sok wlewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek, zamykamy
i odwracamy do góry dnem na ok. 5 minut.
Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.

Uwaga : pozostałe z odcedzenia soku owoce można zmiażdżyć i odcisnąć zawarte w nich resztki soku, odcedzić przez gazę na sitku, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować i zlać
do oddzielnych słoiczków.
Otrzymujemy jednak mniej klarowny, więc lepiej nie łączyć z wcześniej otrzymanym sokiem.

pełen witamin, o właściwościach leczniczych domowej roboty sok z aronii z liśćmi wiśni


pełen witamin, o właściwościach leczniczych domowej roboty sok z aronii z liśćmi wiśni

4 komentarze:

  1. Oj, nie widziałam aronii od lat!
    Taki sok musi zima smakowac idealnie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały sok. Robię już 3x tak nam w domu zasmakował. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Wybrałem ten, bo istnieje wiele podobnych ale dodają tam kwasek cytrynowy. Ja już wolę naturalną cytrynę, najlepiej bio. Zamiast zgniatania owoców proponuję użyć blendera.

    OdpowiedzUsuń