Wczoraj poleciłam Wam zrobienie pikli w łagodnej w smaku zalewie musztardowej.
Dzisiaj zachęcam do zrobienia równie smacznych pikli ogórkowych, ale w zalewie ostrej,
bo z dodatkiem sosu tabasco.
Jak poprzednio, można również wykorzystać ogórki, które są przerośnięte.
Zimową porą mamy pyszny dodatek do wędlin, mięs czy też drugiego dania.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/2006 i jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony.
Składniki :
Wykonanie:
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz sosu tabasco gotujemy razem.
Zalewę odstawiamy do ostudzenia.
Dodajemy do zalewy 1-2 łyżeczki tabasco i dokładnie mieszamy.
Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.
Dzisiaj zachęcam do zrobienia równie smacznych pikli ogórkowych, ale w zalewie ostrej,
bo z dodatkiem sosu tabasco.
Jak poprzednio, można również wykorzystać ogórki, które są przerośnięte.
Zimową porą mamy pyszny dodatek do wędlin, mięs czy też drugiego dania.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/2006 i jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony.
Składniki :
- 3 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1¹⁄³ szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 1-2 łyżeczki sosu paprykowego tabasco (bardzo ostry!)
Wykonanie:
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz sosu tabasco gotujemy razem.
Zalewę odstawiamy do ostudzenia.
Dodajemy do zalewy 1-2 łyżeczki tabasco i dokładnie mieszamy.
Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz