czwartek, 19 lipca 2018

PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE Z SOSEM TABASCO

Wczoraj poleciłam Wam zrobienie pikli w łagodnej w smaku zalewie musztardowej.
Dzisiaj zachęcam do zrobienia równie smacznych pikli ogórkowych, ale w zalewie ostrej,
bo z dodatkiem sosu tabasco.
Jak poprzednio, można  również wykorzystać ogórki, które są przerośnięte.
Zimową porą mamy  pyszny dodatek do wędlin, mięs czy też drugiego dania.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/2006 i jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony.


pyszna ostra przystawka z pikli ogórkowych w  zalewie z sosem tabasco




Składniki :

  • 3 kg ogórków 
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu  10%
  • 1¹⁄³ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1-2 łyżeczki sosu paprykowego tabasco (bardzo ostry!) 


Wykonanie:

Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz  sosu tabasco gotujemy razem.
Zalewę odstawiamy do ostudzenia.
Dodajemy do zalewy 1-2 łyżeczki tabasco i dokładnie mieszamy.
Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.


pyszna ostra przystawka z pikli ogórkowych w  zalewie z sosem tabasco

pyszna ostra przystawka z pikli ogórkowych w  zalewie z sosem tabasco

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz