Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową jest łatwa i szybka do zrobienia.
Upieczenie tego ciasta z jabłkami nie sprawi trudności i tym początkującym.
Między warstwami kruszonki znajduje się warstwa startych jabłek, a na niej beza.
Do pianki bezowej dodany jest kisiel, przez co warstwa ta uzyskuje odpowiednią barwę.
Składniki kruszonki (na formę o wym. 32 x 24 cm):
Składniki nadzienia:
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach prosto do mąki.
Rozcieramy dłońmi.
Dodajemy żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane żółtka były jeszcze chłodne). Wsypujemy oba cukry.
Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.
Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy wykładamy ok. ²/ᶾ ilości kruszonki
i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.
Do białek wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywną pianę.
Wsypujemy cienkim strumieniem kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach.
Otrzymaną masę odstawiamy.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną bułką tartą.
Na jabłka wykładamy piankę kisielową, delikatnie rozprowadzamy.
Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC piekarnika przez ok. 45 minut.
Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone.
Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki
i po ok. 5 min. formę z ciastem wyjmujemy.
Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Upieczenie tego ciasta z jabłkami nie sprawi trudności i tym początkującym.
Między warstwami kruszonki znajduje się warstwa startych jabłek, a na niej beza.
Do pianki bezowej dodany jest kisiel, przez co warstwa ta uzyskuje odpowiednią barwę.
Składniki kruszonki (na formę o wym. 32 x 24 cm):
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru drobnego kryształu
- 2 łyżeczki cukru z naturalna wanilią
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)
Składniki nadzienia:
- 1,5 kg słodko-winnych jabłek
- 6 białek
- 1 - 1½ szklanka cukru pudru
- 4 op. kisielu jabłkowego ( 4 x 30 g) lub o innym ulubionym smaku
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach prosto do mąki.
Rozcieramy dłońmi.
Dodajemy żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane żółtka były jeszcze chłodne). Wsypujemy oba cukry.
Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.
Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy wykładamy ok. ²/ᶾ ilości kruszonki
i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.
Do białek wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywną pianę.
Wsypujemy cienkim strumieniem kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach.
Otrzymaną masę odstawiamy.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną bułką tartą.
Na jabłka wykładamy piankę kisielową, delikatnie rozprowadzamy.
Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC piekarnika przez ok. 45 minut.
Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone.
Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki
i po ok. 5 min. formę z ciastem wyjmujemy.
Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńpychotka... prawie samo sie zjada
OdpowiedzUsuń4 kisiele?nie za dużo ? Wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńNie jest za dużo. Te jabłkowe kisiele są w małych opakowaniach po 30 g, owocowe kubki do szybkiego sporządzenia, bez gotowania
Usuń