wtorek, 24 lipca 2018

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ I PIANKĄ KISIELOWĄ

Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową jest łatwa i szybka do zrobienia.
Upieczenie tego ciasta z jabłkami nie sprawi trudności i tym początkującym.
Między warstwami kruszonki znajduje się warstwa  startych jabłek, a na niej beza.
Do pianki bezowej dodany jest kisiel, przez co warstwa  ta  uzyskuje odpowiednią barwę.


łatwa i szybka w wykonaniu szarlotka z kruszonką i bezą z dodatkiem kisielu



Składniki kruszonki  (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru drobnego kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z naturalna wanilią
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3-4 łyżki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)


Składniki nadzienia:

  • 1,5 kg  słodko-winnych jabłek
  • 6 białek 
  • 1 - 1½ szklanka cukru pudru
  • 4 op. kisielu jabłkowego ( 4 x 30 g)  lub o innym ulubionym smaku


Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach prosto do mąki.
Rozcieramy dłońmi.
Dodajemy żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane żółtka były jeszcze chłodne). Wsypujemy oba cukry.
Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.
Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy wykładamy  ok. ²/ᶾ ilości kruszonki
i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.

Do białek wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywną pianę.
Wsypujemy cienkim strumieniem kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach.
Otrzymaną masę odstawiamy.

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną  bułką tartą.

Na jabłka wykładamy piankę kisielową, delikatnie rozprowadzamy.

Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC  piekarnika  przez ok. 45 minut.
Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone.
Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki
i po ok. 5 min. formę z ciastem wyjmujemy.

Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

łatwa i szybka w wykonaniu szarlotka z kruszonką i bezą z dodatkiem kisielu


łatwa i szybka w wykonaniu szarlotka z kruszonką i bezą z dodatkiem kisielu




4 komentarze:

  1. pychotka... prawie samo sie zjada

    OdpowiedzUsuń
  2. 4 kisiele?nie za dużo ? Wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest za dużo. Te jabłkowe kisiele są w małych opakowaniach po 30 g, owocowe kubki do szybkiego sporządzenia, bez gotowania

      Usuń