Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, półfrancuskie ciasteczka nadziewane morelami.
Można je również upiec z innymi owocami np. jabłkami, truskawkami, śliwkami, brzoskwiniami
lub innymi wg upodobań.
Przepis pochodzi z czasopisma "Przyjaciółka poleca - Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
Wykonanie:
Mąką mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dobrze schłodzone masło wprost do mąki i dokładnie mieszamy, rozcierając grudki masła dłońmi.
Dodajemy twaróg, żółtko i szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, składamy dwukrotnie, by powstały
4 warstwy, po czym ponownie rozwałkowujemy i składamy dwukrotnie.
Wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.
Wykrawamy koła o średnicy 8 cm.
W połowie ilości wykonanych placuszków wykrawamy koła o średnicy 5 cm,
uzyskując w ten sposób obręcze.
Na koła układamy połówki wydrelowanych i pozbawionych skórki moreli i nakładamy obręcze
tak, aby brzegi obu warstw pokryły się.
Wierzchnią część ciasta smarujemy rozmąconym w mleku lub wodzie żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut.
Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są świeże, zaraz po przestudzeniu.
Pozostałe po wykrawaniu środki również pieczemy uzyskując w ten sposób drobne ciasteczka.
Można je również upiec z innymi owocami np. jabłkami, truskawkami, śliwkami, brzoskwiniami
lub innymi wg upodobań.
Przepis pochodzi z czasopisma "Przyjaciółka poleca - Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
- 250 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 250 g miękkiego twarogu
- 1 żółtko
- ok. 1 kg moreli
- 1 żółtko + 3 łyżki mleka lub wody
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąką mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dobrze schłodzone masło wprost do mąki i dokładnie mieszamy, rozcierając grudki masła dłońmi.
Dodajemy twaróg, żółtko i szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, składamy dwukrotnie, by powstały
4 warstwy, po czym ponownie rozwałkowujemy i składamy dwukrotnie.
Wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.
Wykrawamy koła o średnicy 8 cm.
W połowie ilości wykonanych placuszków wykrawamy koła o średnicy 5 cm,
uzyskując w ten sposób obręcze.
Na koła układamy połówki wydrelowanych i pozbawionych skórki moreli i nakładamy obręcze
tak, aby brzegi obu warstw pokryły się.
Wierzchnią część ciasta smarujemy rozmąconym w mleku lub wodzie żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut.
Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są świeże, zaraz po przestudzeniu.
Pozostałe po wykrawaniu środki również pieczemy uzyskując w ten sposób drobne ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz