środa, 25 lipca 2018

CIASTO Z MASĄ SEROWO-KRÓWKOWĄ I JABŁKAMI NA HERBATNIKACH ( bez pieczenia)

To pyszne i proste w wykonaniu ciasto nie wymaga pieczenia.
Złożone jest z kilku warstw herbatników przełożonych masą z serka mascarpone
lub śmietankowego, bitej śmietany z dodatkiem masy krówkowej.
Aby przełamać słodycz masy krówkowej bezpośrednio na herbatnikach znajdują się prażone
słodko-winne jabłka, które jednocześnie je zmiękczają.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi mogę zaliczyć
do udanych.

Ciasto bez pieczenia z kilku warstw herbatników przełożonych masą serowo-krówkową i prażonymi jabłkami zagęszczonymi galaretką pomarańczową


Składniki (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
  • 750 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone
  • 1 kg jabłek słodko-winnych
  • ½ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

Wykonanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy
 na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz.
Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie,
tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
Po upływie w/w czasu pozostawiamy do przestudzenia w wodzie, w której się gotowała
lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.
Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby 
z dużą intensywnością masę krówkową.

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody.
Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę
i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).
Odstawiamy do częściowego zagęszczenia (gdy ostygnie możemy wstawić do lodówki,
jeżeli zależy nam na czasie, a gdy zacznie gestnieć wyjmujemy).

Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.
Na herbatniki dajemy połowę masy krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.

Odkładamy ok. 5 łyżek tężejącej masy jabłkowej, a pozostałą dzielimy na dwie równe części.
Jedną część rozprowadzamy równomiernie na herbatnikach przykrywających masę krówkową
i dajemy do lodówki.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy ⅓ jej obj. i dajemy do lodówki. Pozostałą odstawiamy, aby osiągnęła temp. pokojową.

Do serka (wyjętego wcześniej z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową) dodajemy małymi porcjami pozostałą masę krówkową  i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.

Uzyskaną masę serowo-krówkową dodajemy małymi porcjami do ubitej śmietany
i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do połączenia składników.

Żelatynę (3 łyżeczki) zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy na krótko,
aby napęczniała.
Następnie dodajemy ok. ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!).

Schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy
serowo-krówkowej, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Połowę ilości masy serowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną
warstwą herbatników.

Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie drugą część masy jabłkowej,
na niej pozostałą masę serowo- krówkową, a następnie kolejną warstwę herbatników.

Herbatniki pokrywamy cienką warstwą odłożonej masy jabłkowej (5 łyżek).

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy tak jak powyżej i cienkim strumieniem wlewamy
do pozostałej ubitej śmietany (z lodówki), dokładnie mieszamy i natychmiast równomiernie rozprowadzamy na warstwie jabłkowej.

Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.


Ciasto bez pieczenia z kilku warstw herbatników przełożonych masą serowo-krówkową i prażonymi jabłkami zagęszczonymi galaretką pomarańczową


Ciasto bez pieczenia z kilku warstw herbatników przełożonych masą serowo-krówkową i prażonymi jabłkami zagęszczonymi galaretką pomarańczową

6 komentarzy:

  1. Fajne ciasto ze względu na dodatek jabłek, mam ochotę zrobić tylko nie jestem pewna tego serka - to ma być homogenizowany czy raczej taki gęsty do smarowania?Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłąm to ciasto, polecam serek ten co w przepisie mascarpone , jednak dałabym więcej jabłek, ponieważ na dużej blaszce na dwukrotne przełożenie jest ich zdecydowanie mało.

      Usuń
    2. Zawsze można sobie zmodyfikować przepis dostosowując do własnych upodobań.
      Na mój gust na blaszkę o wym. 32 x 24 cm 1 kg jabłek w zupełności wystarczy.
      Jak widać na zdjęciach jest to cieniutka warstwa jabłkowa. O to mi właśnie chodziło, aby wszystkie warstwy były cienkie, mniej więcej równe.

      Usuń
  2. Najlepszy jest serek mascarpone. Można również użyć gęstego serka kremowego. Serek homogenizowany jest zbyt rzadki, więc raczej nie proponowałabym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mleka skondensowanego robi się ta masa krowkowa czy to jest masa krowkowa gotowa

    OdpowiedzUsuń