Sernik wykonany jest na półkruchym spodzie kakaowym.
Na nim położona jest masa serowa z dodatkiem ajerkoniaku ( adwokatu).
Kolejna warstwą jest pianka bezowa z zatopionymi w niej czerwonymi porzeczkami.
Wierzch posypany jest wiórkami białej czekolady.
Porzeczki można zastąpić innymi owocami (jagody, poziomki, truskawki, brzoskwinie, itp).
Jest to mój kolejny eksperyment kulinarny.
Składniki spodu kakaowego (forma o wym. 28 x 40 cm):
Składniki masy serowej:
Składniki pianki bezowej z owocami:
Wykonanie spodu kakaowego:
Masło ucieramy do białości.
Dodajemy porcjami kolejno: cukier puder, żółtka, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i kakao.
Dalej ucieramy na jednolitą masę do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, po czym równomiernie rozprowadzamy
na dnie formy.
Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia,
a następnie porcjami ser.
Gdy masa stanie się gęsta wlewamy powoli ajerkoniak i blendujemy, dodając pozostały ser.
Wlewamy mleko porcjami i dalej blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.
Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut.
Wykonanie pianki bezowej z owocami:
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki, ponownie płuczemy i odstawiamy do osączenia
z wody.
Na 10 minut przed ukończeniem pieczenia sernika białka ubijamy z cukrem pudrem
na sztywną pianę.
Sernik wyjmujemy z piekarnika, wierzch delikatnie pokrywamy cienką warstwą piany
i posypujemy ją równomiernie porzeczkami lub innymi owocami, a następnie rozprowadzamy równomiernie pozostałą pianę z białek. Szpatułką delikatnie wyrównujemy powierzchnię,
wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 20 - 25 minut.
Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut
przy uchylonych drzwiczkach.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy wierzch sernika wiórkami białej czekolady.
Na nim położona jest masa serowa z dodatkiem ajerkoniaku ( adwokatu).
Kolejna warstwą jest pianka bezowa z zatopionymi w niej czerwonymi porzeczkami.
Wierzch posypany jest wiórkami białej czekolady.
Porzeczki można zastąpić innymi owocami (jagody, poziomki, truskawki, brzoskwinie, itp).
Jest to mój kolejny eksperyment kulinarny.
Składniki spodu kakaowego (forma o wym. 28 x 40 cm):
- 2 szklanki mąki
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- ¾ szklanki ajerkoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 aromat śmietankowy
Składniki pianki bezowej z owocami:
- 500 g porzeczek czerwonych lub innych owoców
- 6 białek
- 1½ szklanki cukru pudru
- ok. 1/2 tabliczki zwiórkowanej czekolady białej
Wykonanie spodu kakaowego:
Masło ucieramy do białości.
Dodajemy porcjami kolejno: cukier puder, żółtka, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i kakao.
Dalej ucieramy na jednolitą masę do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, po czym równomiernie rozprowadzamy
na dnie formy.
Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia,
a następnie porcjami ser.
Gdy masa stanie się gęsta wlewamy powoli ajerkoniak i blendujemy, dodając pozostały ser.
Wlewamy mleko porcjami i dalej blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.
Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut.
Wykonanie pianki bezowej z owocami:
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki, ponownie płuczemy i odstawiamy do osączenia
z wody.
Na 10 minut przed ukończeniem pieczenia sernika białka ubijamy z cukrem pudrem
na sztywną pianę.
Sernik wyjmujemy z piekarnika, wierzch delikatnie pokrywamy cienką warstwą piany
i posypujemy ją równomiernie porzeczkami lub innymi owocami, a następnie rozprowadzamy równomiernie pozostałą pianę z białek. Szpatułką delikatnie wyrównujemy powierzchnię,
wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 20 - 25 minut.
Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut
przy uchylonych drzwiczkach.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy wierzch sernika wiórkami białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz