Terrina brzoskwiniowo - porzeczkowa to pyszny i ładnie prezentujący się na stole deser owocowy. Jak najbardziej polecam na lato zwłaszcza w upalne dni, kiedy mamy ochotę
na coś słodkiego, ale bez użycia piekarnika.
Wykonanie deseru jest proste i z pewnością uda się każdemu, kto zechce go zrobić.
Inspiracją był przepis na terrinę truskawkową z miesięcznika "Moje gotowanie - ciasta
i desery" - wydanie specjalne nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (keksówka o dł. 34 cm)
Wykonanie:
Keksówkę wykładamy folią spożywczą.
Brzoskwinie osączamy z zalewy.
Połowę brzoskwiń miksujemy z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.
Pozostałe kroimy na kawałki, większe do wyłożenia dna i mniejsze do masy.
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki, ponownie płuczemy i osączamy z wody.
Kawałki brzoskwiń układamy po obu brzegach dna. Środek uzupełniamy częścią porzeczek.
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku.
Ewentualnie podgrzewamy, jeżeli żelatyna nie chciałaby się rozpuścić (nie gotujemy!)
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami papkę brzoskwiniową
i wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę, stale mieszając.
Część masy wylewamy na owoce w keksówce, ale tylko tyle , aby je przykryć.
Do reszty masy dajemy pozostałe owoce i delikatnie mieszamy.
Gdy masa z owocami zacznie lekko tężeć wykładamy do keksówki.
Formę z terriną umieszczamy w lodówce, aby dobrze zesztywniała.
Wykładamy całość na tackę odwracając keksówkę do góry dnem.
Zdejmujemy delikatnie folię. Kroimy na dość szerokie paski.
Dobrze smakują z rurkami waflowymi.
na coś słodkiego, ale bez użycia piekarnika.
Wykonanie deseru jest proste i z pewnością uda się każdemu, kto zechce go zrobić.
Inspiracją był przepis na terrinę truskawkową z miesięcznika "Moje gotowanie - ciasta
i desery" - wydanie specjalne nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.
- 500 g porzeczek czerwonych
- 2 puszki brzoskwiń (2 x po 825 g netto) lub ok. 1,5 kg świeżych
- sok z 1 cytryny
- 500 ml śmietany do ciast i deserów 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ⅓ szklanki wrzątku
Wykonanie:
Keksówkę wykładamy folią spożywczą.
Brzoskwinie osączamy z zalewy.
Połowę brzoskwiń miksujemy z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.
Pozostałe kroimy na kawałki, większe do wyłożenia dna i mniejsze do masy.
Porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki, ponownie płuczemy i osączamy z wody.
Kawałki brzoskwiń układamy po obu brzegach dna. Środek uzupełniamy częścią porzeczek.
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku.
Ewentualnie podgrzewamy, jeżeli żelatyna nie chciałaby się rozpuścić (nie gotujemy!)
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami papkę brzoskwiniową
i wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę, stale mieszając.
Część masy wylewamy na owoce w keksówce, ale tylko tyle , aby je przykryć.
Do reszty masy dajemy pozostałe owoce i delikatnie mieszamy.
Gdy masa z owocami zacznie lekko tężeć wykładamy do keksówki.
Formę z terriną umieszczamy w lodówce, aby dobrze zesztywniała.
Wykładamy całość na tackę odwracając keksówkę do góry dnem.
Zdejmujemy delikatnie folię. Kroimy na dość szerokie paski.
Dobrze smakują z rurkami waflowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz