To puszyste, smaczne ciasto drożdżowe uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Nie wymaga żmudnego zagniatania jak to zwykle przy ciastach drożdżowych bywa
i co nas wręcz zniechęca do ich upieczenia.
Polecam go również tym co mają apetyt na nie, ale zniechęca ich sposób wykonania.
Ten przepis przypadnie Wam z pewnością do gustu i już nigdy nie będziecie narzekać,
że upieczenie ciasta drożdżowego to coś bardzo trudnego.
Inspirowałam się przepisem z książki "Ciasta Siostry Leonilli" przepis na drożdżówkę
z kruszonką.
Wszelkie drożdżowe wypieki robię przeważnie w poniżej przedstawiony sposób.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki kruszonki:
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i dodajemy olej ( powinno być przestudzone, ale płynne).
Mleko podgrzewamy (powinno być lekko ciepłe)
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Tak przygotowane składniki dodajemy do przesianej mąki, kolejno: rozczyn drożdżowy,
ubite jajka, płynne masło i lekko ciepłe mleko.
Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod ściereczką.
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.
Usuwamy pestki.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, ponownie mieszamy drewnianą łyżką. Nie mieszamy długo, tak ok. 1 minuty.
Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie
z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.
Pod koniec dodajemy oba cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami.
Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeżeli jest suchy wyłączamy ogrzewanie,
uchylamy drzwiczki i po ok. 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem.
Nie wymaga żmudnego zagniatania jak to zwykle przy ciastach drożdżowych bywa
i co nas wręcz zniechęca do ich upieczenia.
Polecam go również tym co mają apetyt na nie, ale zniechęca ich sposób wykonania.
Ten przepis przypadnie Wam z pewnością do gustu i już nigdy nie będziecie narzekać,
że upieczenie ciasta drożdżowego to coś bardzo trudnego.
Inspirowałam się przepisem z książki "Ciasta Siostry Leonilli" przepis na drożdżówkę
z kruszonką.
Wszelkie drożdżowe wypieki robię przeważnie w poniżej przedstawiony sposób.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28 x 40 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży + 1 łyżka cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
- ¼ łyżeczki soli
- ok.1 kg śliwek węgierek
Składniki kruszonki:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła dobrze schłodzonego
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i dodajemy olej ( powinno być przestudzone, ale płynne).
Mleko podgrzewamy (powinno być lekko ciepłe)
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Tak przygotowane składniki dodajemy do przesianej mąki, kolejno: rozczyn drożdżowy,
ubite jajka, płynne masło i lekko ciepłe mleko.
Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod ściereczką.
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.
Usuwamy pestki.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, ponownie mieszamy drewnianą łyżką. Nie mieszamy długo, tak ok. 1 minuty.
Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie
z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.
Pod koniec dodajemy oba cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami.
Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeżeli jest suchy wyłączamy ogrzewanie,
uchylamy drzwiczki i po ok. 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem.
bardzo lubię wszelakie drożdżowe
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńCiasto jest przepyszne. Jedyne drożdżowe, jakie mi się udaje, bo nie mam do tego ręki. Czas oczekiwania,co prawda dosyć długi, ale efekt wart czekania. Polecam każdemu ��
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że udaje Ci się upiec przepyszne, drożdżowe ciasto :)
UsuńNajsmaczniejsze drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam, a robiłam bardzo dużo z różnych przepisów. Ale i najbardziej czasochłonne. Zdecydowanie polecam!
OdpowiedzUsuńMiło mi, dzięki :)
UsuńTo ciasto należy do moich ulubionych!!! Pyszne wilgotne drożdżowe ciasto!!!Bardzo dobry przepis tak samo jak rogaliki drożdżowe ze strony Pani Justyny "bistro mama" Moje dwa ulubione przepisy na drożdżowe!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że jesteś tak bardzo zadowolona z drożdżowych wypieków :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy do drożdży tylko cukier a nic ciepłego mleka?
prosze o odpowiedź jak Pani znajdzie chwilę.
Tak, tylko cukier.
UsuńDzieki wyszlo super
UsuńDzień dobry, czy zamiast świeżych śliwek można dać mrożone? I czy trzeba je rozmrozić? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak można dać śliwki mrożone. Lepiej ich nie rozmrażać, wówczas zachowują swój kształt.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń