Przedstawiam Wam przepis na sernik z morelami.
Jest to sernik pieczony i jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Spód sernika stanowi ciasto babkowe kakaowe.
W warstwie serowej zanurzone są połówki moreli.
Wierzch sernika pokryty jest musem morelowym zagęszczonym galaretką brzoskwiniową.
Sernik morelowy jest smaczny, aromatyczny, nie za słodki, wilgotny i puszysty.
Składniki spodu kakaowego (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):
Składniki warstwy serowej z morelami:
Składniki musu morelowo - brzoskwiniowego:
Wykonanie spodu kakaowego:
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach,
nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem
na małych obrotach lub ręcznie dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej blachy i równomiernie rozprowadzamy.
Wykonanie warstwy serowej z morelami:
Morele myjemy w zimnej wodzie i wycieramy z wilgoci ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Przepoławiamy wzdłuż i usuwamy pestki.
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.
Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser i na końcu olej.
Stale blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy, po czym wylewamy na ciasto.
Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do spodu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut na jasnobrązowy kolor.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik. Uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy blachę z sernikiem.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie musu morelowo - brzoskwiniowego:
Morele przygotowujemy jak do masy serowej.
Dzielimy na mniejsze części i mieszamy z sokiem z cytryny.
Dodajemy ½ szklanki cukru i blendujemy.
Ewentualnie przecieramy przez sitko, gdy przeszkadza nam skórka.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, nie gotujemy!).
Dodajemy do musu morelowego, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!).
Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier do smaku.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Schładzamy w lodówce, aby lekko stężała i wykładamy na ostudzony sernik.
Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego zgęstnienia musu.
Jest to sernik pieczony i jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Spód sernika stanowi ciasto babkowe kakaowe.
W warstwie serowej zanurzone są połówki moreli.
Wierzch sernika pokryty jest musem morelowym zagęszczonym galaretką brzoskwiniową.
Sernik morelowy jest smaczny, aromatyczny, nie za słodki, wilgotny i puszysty.
Składniki spodu kakaowego (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- ½ szklanki śmietany
Składniki warstwy serowej z morelami:
- 1 kg sera twarogowego waniliowego (z wiaderka)
- 2 jajka
- 4 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 600 g moreli
Składniki musu morelowo - brzoskwiniowego:
- 400 g moreli
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 600 ml wrzątku
Wykonanie spodu kakaowego:
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach,
nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem
na małych obrotach lub ręcznie dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej blachy i równomiernie rozprowadzamy.
Wykonanie warstwy serowej z morelami:
Morele myjemy w zimnej wodzie i wycieramy z wilgoci ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Przepoławiamy wzdłuż i usuwamy pestki.
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.
Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser i na końcu olej.
Stale blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy, po czym wylewamy na ciasto.
Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do spodu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut na jasnobrązowy kolor.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik. Uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy blachę z sernikiem.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie musu morelowo - brzoskwiniowego:
Morele przygotowujemy jak do masy serowej.
Dzielimy na mniejsze części i mieszamy z sokiem z cytryny.
Dodajemy ½ szklanki cukru i blendujemy.
Ewentualnie przecieramy przez sitko, gdy przeszkadza nam skórka.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, nie gotujemy!).
Dodajemy do musu morelowego, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!).
Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier do smaku.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Schładzamy w lodówce, aby lekko stężała i wykładamy na ostudzony sernik.
Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego zgęstnienia musu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz