środa, 18 lipca 2018

SERNIK Z MORELAMI PIECZONY

Przedstawiam Wam przepis na sernik z morelami.
Jest to sernik pieczony i jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Spód sernika stanowi ciasto babkowe kakaowe.
W warstwie serowej zanurzone są połówki moreli.
Wierzch sernika pokryty jest  musem morelowym zagęszczonym galaretką brzoskwiniową.
Sernik morelowy jest smaczny, aromatyczny, nie za słodki, wilgotny i puszysty.


smaczny, wilgotny i puszysty sernik pieczony z morelami i musem morelowo- brzoskwiniowym


Składniki spodu kakaowego (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):

  • 3 jajka 
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki śmietany


Składniki warstwy serowej z morelami:

  • 1 kg sera twarogowego waniliowego (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 600 g moreli


Składniki musu morelowo - brzoskwiniowego:
  • 400 g moreli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml wrzątku

Wykonanie spodu kakaowego:

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec  porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach,
nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem
na małych obrotach lub ręcznie dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej blachy i równomiernie rozprowadzamy.


Wykonanie warstwy serowej z morelami:

Morele myjemy w zimnej wodzie i wycieramy z wilgoci ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Przepoławiamy wzdłuż i usuwamy pestki.

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.
Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser i na końcu olej.
Stale blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy, po czym wylewamy na ciasto.

Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do spodu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut na jasnobrązowy kolor.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik. Uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy blachę z sernikiem.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.


Wykonanie musu morelowo - brzoskwiniowego:

Morele przygotowujemy jak do masy serowej.
Dzielimy na mniejsze części i mieszamy z sokiem z cytryny.
Dodajemy ½ szklanki cukru i blendujemy.
Ewentualnie przecieramy przez sitko, gdy przeszkadza nam skórka.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, nie gotujemy!).
Dodajemy do musu morelowego, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!).
Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier do smaku.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Schładzamy w lodówce, aby lekko stężała i wykładamy na ostudzony sernik.
Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego zgęstnienia musu.


smaczny, wilgotny i puszysty sernik pieczony z morelami i musem morelowo- brzoskwiniowym


smaczny, wilgotny i puszysty sernik pieczony z morelami i musem morelowo- brzoskwiniowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz