piątek, 13 lipca 2018

TORT JOGURTOWY Z MUSEM MORELOWYM

Jest to pyszne, delikatne ciasto. Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa musu
morelowego z dodatkiem soku z pomarańczy.
Drugą warstwą jest krem jogurtowy z dodatkiem bitej śmietany, aromatyzowany brandy
i aromatem arakowym.
Wierzch tortu ozdobiony jest kawałkami moreli, kuleczkami czerwonej porzeczki i czekoladą
w formie  krateczki.
Przepis pochodzi z "Pani domu poleca - Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.

pyszny biszkoptowy tort owocowy z kremem jogurtowym



Składniki  spodu biszkoptowego (tortownica o średnicy 28 cm):

  • 4  jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Składniki musu morelowego:

  • 600 g moreli
  • 1 szklanka soku wyciśnietego z pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki morelowe



Składniki warstwy jogurtowej:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 ml śmietanki kremowej 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ⅓ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki brandy
  • 10 kropli aromatu arakowego



do dekoracji:

  • 1 torebka polewy czekoladowej (ok.100 g)
  • 3 - 4 morele
  • płatki dekoracyjne do ciast
  • kilka kuleczek porzeczki czerwonej



Wykonanie spodu biszkoptowego:

Żółtka zasypujemy cukrem, dodajemy 4 łyżki gorącej wody.
Ucieramy do uzyskania kremowej, pulchnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej.
Wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  przez  25 - 30 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Wierzch biszkoptu delikatnie ścinamy (skórkę).


Wykonanie musu morelowego:

Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Owoce wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier z naturalną wanilią i zalewamy
sokiem z cytryny i  pomarańczy.
Rozgotowujemy, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną wstawiamy do lodówki.
Gdy lekko stężeje wykładamy na przygotowany w tortownicy spód biszkoptowy.


Wykonanie warstwy jogurtowej:

Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku.
Ewentualnie podgrzewamy (nie gotujemy!), gdyby nie chciała się rozpuścić.
Dobrze schłodzoną śmietankę  ubijamy na sztywno.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, aromatem arakowym i brandy.
Wlewamy cienkim strumieniem jeszcze ciepłą żelatynę.
Powoli wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając robotem na najmniejszych obrotach. Natychmiast wylewamy na warstwę morelową.


Wykonanie dekoracji:

Kilka moreli obranych ze skórki kroimy na małe cząstki i układamy na wierzchu tortu.
Torebkę z polewą czekoladową umieszczamy w kąpieli wodnej i postępujemy zgodnie
z instrukcją podaną na opakowaniu.
Gdy polewa rozpuści się i nieco przestudzi nacinamy w górnym rogu torebki wąziutki otworek. Wylewamy na pergamin polewę tworząc niewielkie krateczki.
Pergamin z uformowaną dekoracją umieszczamy w lodówce lub zamrażalniku, po czym delikatnie ściągamy ją z pergaminu i umieszczamy na warstwie jogurtowej w nacięciach wykonanych nożykiem. Tort posypujemy ewentualnie płatkami dekoracyjnymi do ciast.

Sugestia: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy
spód tortowy.
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych
w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort nieco wyższy.

pyszny biszkoptowy tort owocowy z kremem jogurtowym


pyszny biszkoptowy tort owocowy z kremem jogurtowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz